Go to ...

22. juli 2024

CHRISTIANIA-SAG MOD STATEN UDSAT TIL MARTS


Østre Landsret har besluttet at udsætte Christianias sag mod staten til marts næste år.

Derfor blev et retsmøde sidste fredag og et retsmøde i dag (mandag) aflyst.

Der er anlagt flere sager mod staten, som reaktion på den normalisering af Christiania, som Folketinget vedtog i 2004.

Af MIKKEL SCHOU

705 christianitter har anlagt en sag, hvor det påstås, at Christiania har opnået en evig og kollektiv brugsret til fristaden. Den sag blev behandlet i november i år i Østre Landsret.

18 christianitter har desuden selvstændigt lagt sag an for at sikre sig retten til deres bolig, herunder også retten til at købe den, uanset om retten mener Christiania har en kollektiv brugsret eller ej. Den sag startede i december i år, men de to sidste retsmøder blev altså aflyst.

Der skulle være faldet en fælles dom i de to sager i januar næste år. I stedet skal sagen samles med en tredje sag.

De 705 christianitter har nemlig som en såkaldt subsidiær påstand meddelt Østre Landsret, at hvis ikke de får dom for, at Christiania har en kollektiv brugsret, så vil de 705 hver især kræve, at de har en individuel ret til at bo på fristaden. Og den sag var på forhånd berammet i Østre Landsret til marts næste år.

Nu vil Østre Landsret altså i stedet køre de tre sager som en. Og en fælles dom kommer så tidligst i slutningen af marts næste år.

– Det er klogt, at vi nu får en samlet vurdering af retsforholdene på Christiania, siger Knud Foldschack, der er advokat for de 705 christianitter.

Landsdommer B. Vollmond vil over for tvflux kun bekræfte, at sagen er udsat og at der kommer en fælles dom. Landsdommeren vil ikke bekræfte, at der kan være en modstrid mellem kravet om en kollektiv og en individuel brugsret.

Netop denne modstrid har delt christianitterne, hvorfor 18 christianitter altså har valgt at køre deres egen sag, som nu alligevel bliver en del af den kollektivt anlagte.

More Stories From CHRISTIANIA