Go to ...

22. april 2024

CAFE RAMT AF HÆRVÆRK


En ny cafe på Nørrebrogade har syv gange på en måned været mål for hærværk. Om natten knuses der ruder.

Det er muligvis politisk motiveret og begrundet i modstand mod den såkaldte gentrificering. Det er ifølge teorien en udvikling af bybilledet, der afspejler tilflytningen af mere velstillede beboere end de oprindelige. Men det vil ejeren ikke spekulere i :

»Jeg vil meget hellere i dialog med de mennesker«, siger Hans Kristian Andersen, der åbnede cafeen den 3. februar i år.

»Jeg ved ikke, hvem der står bag. Der er ingen efterladte beskeder, når en rude er knust«, siger han. Hærværket er hver gang blevet meldt til politiet, da det er et forsikringsspørgsmål.

»Det eneste politiet siger, er, at det er mærkeligt, at det sker så tit«, siger H. K. Andersen.

Cafe Andersen & Maillard specialiserer sig i udsøgte kaffebønner, som ristes på stedet.

»Bønnerne er dyrere her end andre steder«, siger ejeren, der finder bønnerne uden om de sædvanlige leverandører.

En kop filterkaffe koster 30 kroner. I Lagkagehuset kan man få en lille kop kaffe til 22 kroner. Og på Christiania koster en lille kop kaffe typisk en tier.

Det er et blandet publikum, der gæster cafeen. Men mange af dem bor i kvarteret, fornemmer Hans Kristian Andersen.

»Jeg vil have et sted med en smule føde, så kaffenørderne ikke skal et andet sted hen bagefter for at spise. Derfor jeg har også mit eget bageri til brød og kager, eller pastry som det kaldes«, siger han.

Da ”Joe and the Juice” åbnede en afdeling på Nørrebrogade blev den også udsat for så massiv hærværk, at den snart lukkede igen.

»Jeg håber ikke, at nogen sammenligner min cafe med en forretningskæde. Det her er en helt speciel cafe, hvor jeg arbejder 20 timer i døgnet«, siger Hans Kristian Andersen.

Og når cafeen hedder Andersen & Maillard, er det fordi kemikeren Louis-Camille Maillard har lagt navn til den reaktion, der sker, når fødevarer (og kaffebønner) brunes ved ristning eller stegning. I processen opstår molekyler, der giver flere hundrede forskellige dufte og smag.

Af MIKKEL SCHOU

Tags: , ,

5 Responses “CAFE RAMT AF HÆRVÆRK”

 1. Tom
  4. april 2018 at 6:53 am

  Intet retfærdiggør hærværk og chikane af små, private erhvervsdrivende, men denne aktion er direkte stupid. Det er for det første forfriskende med en anden type forretning i et område præget af næsten identiske kiosker og shawarmabarer. For det andet så har kaffebarer af den her slags i reglen den sympatiske forretningsmodel, at bønner hentes direkte fra små producenter i bl.a. Afrika og Mellemamerika, som dermed ikke udnyttes af unødvendige mellemmænd.
  Hvis sagen skulle vise sig at handle om beskyttelsespenge, er det selvfølgelig ikke mindre usympatisk. Jeg håber på støtte og solidaritet til indehaveren.

 2. Dionna
  2. april 2018 at 3:04 pm

  Hvad med video overvågning! Det samme skete, for år tilbage, i VVS butikken overfor, de har nu video overvågning og meget mere udstyr, prøv at tal med ejeren, for det stoppede da!

 3. Flemming Kristensen
  2. april 2018 at 2:39 pm

  Ja det er vel nok mærkeligt. Jeg har heller ingen svar. Det er faktisk uforklarligt. Og så Nørrebrogade af alle steder.

  Måske skal han bare brygge dialogkaffe i stedet og så få en aftale om enten beskyttelsespenge eller gratis Stalinkaffe til Antifa og så er hans cafés fortsatte lykke nok gjort!

 4. Erik Graversen
  2. april 2018 at 8:40 am

  »Det eneste politiet siger, er, at det er mærkeligt, at det sker så tit«, ???
  Hvem er det, som skal beskytte borgerne, så vi ikke er nødt til, at gribe til selvtægt?
  Det står efterhånden mere og mere tydeligt, at staten ikke er i stand til, at varetage opgaven. I så fald, må man jo bruge andre midler.
  Det er på tider der bliver ryddet op i det autonome bundslam som køre sin egen agenda.

 5. Per Andersen
  2. april 2018 at 8:29 am

  Når han arbejder 20 timer i døgnet ? Så har hærværksmændene jo kun 4 timer til at udføre hærværket, hvis han kikker kan han jo se hvem det er

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER