Go to ...

2. december 2023

ADVOKAT ADVAREDE MOD PROPAGANDA


05.10.11  I sagen mod ROJ-TV var hovedpersonen i dag advokat Henrik Winkel, formand for bestyrelsen for ROJ-TV.

Han måtte forsvare sig mod anklagerens påstand om, at det af mødereferater og hemmeligt optaget samtale fremgik, at han var opmærksom på, at ROJ-TV var på kant med loven.

Af Mikkel Schou

Den kurdiske tv-station ROJ er tiltalt for i sine udsendelser at opfordre til terror. Påstanden er, at ROJ-TV er et direkte talerør for det kurdiske arbejderparti PKK, der er opført på EU’s terrorliste.

Derfor ville anklageren i dag i Københavns byret afhøre advokat Henrik Winkel, der var formand for bestyrelsen for ROJ-TV fra begyndelsen i slutningen af 1990’erne.

Som det første ville politassessor Jakob Buch-Jepsen vide, hvorfor Henrik Winkel var fratrådt som bestyrelsesformand i august i år, lige inden sagen mod ROJ startede.

»Jeg er 72 år, og mener, at sagen vil tage lang tid, da den skal helt til Højesteret«, svarede Winkel.

Ville undgå PKK-propaganda
Af flere mødeoplæg og referater fra ROJ-TV fremgår det, at man i 2010 diskuterede risikoen for misforståelser, der kunne opfattes som sympati for PKK. Og i en konklusion fra et møde fremgår det, at man skal undgå propaganda.

Anklageren mente, at Winkel derfor var klar over, at ROJ lavede propaganda. Men sådan skulle det ikke forstås, mente Winkel:

»Vi var opmærksomme på det, fordi det eksploderede, da Berlingske Tidende begyndte at skrive om det. Jeg synes ikke, at det var særlig klogt med billeder af Öcelan (tidligere leder af PKK) og kurdiske flag«, sagde han.

Udsendelserne på ROJ-TV bliver produceret i Belgien af ROJ NV. Ifølge Winkel var kommunikationen mellem de to selskaber ikke altid god:

»Vi fik ikke svar fra ROJ NV på vores kritik af brugen af kurdiske flag og foto af Öcelan«, sagde han.

I en e-mail til ROJs revisor Flemming Nejstgaard skriver Winkel i 2009:

»Vi har ikke en skid indflydelse på, hvordan hele systemet kører.«

Formand uden indflydelse
Anklageren forsøgte i det hele taget, at fremstille Winkel som en bestyrelsesformand uden indflydelse på ROJ-TV.

Da den daværende direktør for ROJ-TV bliver fyret, kan Winkel ikke modsætte sig det, sagde han i retten i dag:

»Det var resten af bestyrelsen og aktionærerne, der besluttede det.«

I en mail til revisoren omtaler han senere ansættelsen af den nuværende direktør Imdat Yilmaz som »et underligt fordækt mummespil«.

Sendetilladelse kunne inddrages
I ansøgningen om til Radio og Tv-nævnet sendetilladelse har ROJ-TV angivet, at de redaktionelle beslutninger træffes i Danmark. Men Henrik Winkel måtte medgive i retten i dag, at det hele bliver lavet i Belgien.

»Jeg kan godt se, at det er et problem i forhold til ansøgningen, at udsendelserne ikke blev produceret i Danmark«, sagde Winkel.

Det fik anklageren til at spørge: »Hvorfor gav du ikke Radio og Tv-nævnet den besked?«

»De vidste jo, hvordan ROJ blev produceret. De havde behandlet sagen fire gange«, svarede Winkel.

Men så kunne anklageren afspille en samtale mellem den tidligere direktør på ROJ, Zonoozi, og Henrik Winkel, som Zonoozi i det skjulte havde optaget.

I samtalen siger Winkel blandt andet:

»Hvis jeg fortæller om, at ROJ-TV ikke bliver lavet i Danmark, så ryger sendetilladelsen«.

Kamp mellem ROJ-TV og ROJ NV
Anklageren har gennem hele sagen mod ROJ-TV forsøgt at påvise, at det er ROJ NV, der i virkeligheden bestemmer, hvad der sker på ROJ-TV.

I den hemmeligt optagede samtale fra juni 2008 siger Winkel blandt andet:

»ROJ NV vil overtage ROJ i Danmark for at beholde sendetilladelsen. Yilmaz (den nye direktør) er bare et instrument for ROJ NV. Jeg skal blive (som bestyrelsesformand) for at bevare legitimitet over for skat og politi, men jeg har ikke lyst til at arbejde for nogen, der arbejder bag min ryg«.

På mandag skal forsvareren for ROJ-TV afhøre advokat Henrik Winkel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From ROJ TV