Go to ...

29. maj 2024

KAMPFLY: USIKKER PRIS


VIDEO: Det er sidste chance, hvis nogen vil stoppe Forsvarets og Danmarks hidtil dyreste offentlige indkøb. Nemlig 27 kampfly fra USA. Til venstre for Socialdemokratiet er der ingen glæde over indkøbet. Derfor havde de tre partier rejst forslag om at udskyde købet. På den måde blev Folketinget i dag nødt til igen at debattere sagen i Folketingssalen.

Under debatten blev der spurgt til prisen på det kampfly, som et flertal i Folketinget har besluttet sig for at købe.

I Folketingssalen afviste forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), at der ikke var styr på økonomien i købet af F-35 Joint Strike Fighter hos Lockheed Martin i USA. Men han kunne ikke svare på, hvad et enkelt kampfly kommer til at koste. Det afhænger blandt andet af dollarkursen, var svaret.

Enhedslisten, SF og Alternativet foreslog, at beslutningen om at købe kampfly i USA udskydes. Der er usikkerhed med hensyn til økonomien, men også til selve driften. Hvor mange timer kan de flyve, for eksempel. Alle andre partier var urokkelige i deres overbevisning om, at F-35 er det rigtige valg.

Alternativet mente, at det var for meget at bruge 66 milliarder kroner eller mere på kampfly over en 30-årig periode. Pengene kunne bruges til velfærd og udvikling. Enhedslisten er imod et hvert indkøb af kampfly, mens SF mest er bekymret over usikkerheden omkring prisen, og at det tilsyneladende er umuligt at hoppe ud af købet, hvis det økonomisk løber løbsk undervejs.

Socialdemokraternes ordfører sagde, at kampfly er en vældig god kapacitet, fordi det ikke gav danske militære tab at bombe i andre lande.

Næste tirsdag er de tre venstrefløjspartiers forslag om at udskyde beslutningen om køb igen til debat.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER