Go to ...

19. april 2024

DANMARK FIRST


Advarslerne hagler ned over købet af nyt kampfly. Alligevel holder alle de ansvarlige partier i Folketinget fast i en beslutning, der vil dræne forsvarsbudgetterne og give Flyvevåbnet et usynligt bombefly, som ikke kan bruges til andet end angrebskrige mod fallerede stater.

DET MENER TVFLUX

Det er kun en måned siden, at rigsrevisionen i USA igen advarede om det yderst betænkelige ved udviklingen af kampflyet F-35. Eller Joint Strike Fighter, som det også kaldes. Og det er dét kampfly, et flertal i Folketinget for længe siden har bestemt sig for at købe.

I den seneste advarsel fra USA lyder det om prisen for at vedligeholde flyene:

»I betragtning af at dette allerede er det dyreste våbensystem i amerikansk forsvars historie, er de stigende omkostninger særligt bekymrende, fordi militæret ikke fuldt ud forstår, hvad de betaler for.«

Også den danske rigsrevision har tidligere været kritisk over for indkøbet af F-35:

»Forsvarsministeriet har overvurderet, hvor mange opgaver de nye F35-fly kan klare, og hvor mange timer de reelt kan være i luften.«

Og nu er det afsløret, at Forsvarsministeriet i to år har hemmeligholdt en rapport, der viser, at F-35 støjer dobbelt så meget som forventet.

Forsvaret og Folketinget har arbejdet i mere end ti år på at finde frem til afløseren af flyvevåbnets nuværende kampfly F-16. Og nu tyder alt på, at et flertal i Folketinget og skiftende regeringer fra begyndelsen har lagt sig fast på, at det skulle være F-35.

Det kan der kun være to grunde til: Valget skyldes hensyn til USA’s ønsker. F-35 er resultatet af en gammel drøm. Et usynligt angrebsfly, der kan trænge ind bag fjendens rækker, inden fjenden når at reagere. USA har en interesse i at få solgt så mange fly som muligt, da omkostningerne ved at udvikle det er enorme. Det er stadig ikke fuldt flyvedygtigt, og flere røster i både det politiske og militære system i USA har flere gange foreslået, at projektet helt blev droppet, da det bliver ved med at koste penge at udrette de mange fejl, der findes på flyet.

Den anden grund til den danske begejstring er muligheden for, at det danske våbenfirma Terma kan levere højteknologiske dele til flyet. Men de ordrer kommer ikke, hvis Danmark vælger et andet fly. Og i øvrigt er der ingen garanti for, at Terma får nogle ordrer.

At F-35 virkelig er usynligt på fjendens radar er yderst tvivlsomt, men også ligegyldigt i dag. Fidussen med at angribe uden at fjenden ser det, hører til under den tidligere kolde krig. Det giver ingen mening, at angribe et land med bombefly som F-35, hvis det angrebne land råder over A-våben, for eksempel Rusland eller Kina.

I krigen mod terror giver det heller ingen mening. Der kan mindre højteknologisk isenkram gøre det. Og i øvrigt har de færreste terrorister radar.

Men det danske flyvevåbens kampfly skal ikke kun bruges til angrebskrige, hvor de passer ind i USA’s geledder. De skal også bruges til suverænitetshåndhævelse og overvågning. De fleste eksperter er enige om, at F-35 er helt uegnet til den slags opgaver. Det er for klodset på grund af den udformning det har for at gøre det næsten usynligt på radar. Flyveegenskaberne er simpelt for ringe. Det kan heller ikke flyve tilstrækkeligt langsomt til overvågning, så falder det ned.

Nu er det kun Enhedslisten, der konsekvent afviser tanken om, at Danmark overhovedet har brug for kampfly. Men vi andre kan tillade os at spørge om, hvad de skal bruges til.

F-35 kan måske, når det er færdigudviklet og flyveklar, være det bedste valg, hvis Danmark fortsat skal deltage i angrebskrige mod underlegne stater som Irak og Libyen. Men Danmark skal forhåbentlig ikke deltage i krige mod stormagter.

Det ville give meget bedre mening, hvis vi købte et velafprøvet kampfly.

To andre kampfly var med i ”konkurrencen” om at blive Danmarks næste kampfly.

Ifølge vedvarende kritik blev de to andre affejet, fordi Forsvarsministeriet blandt andet manipulerede med beregningerne over, hvad flyene i hele deres levetid ville koste. Med andre og andres ord, så regnede man i Forsvarsministeriet baglæns. Så uanset hvad, ville F-35 være den bedste på stort set alle parametre.

Det svenske JAS Gripen fra SAAB trak sig i sidste øjeblik fra udbudsrunden. Svenskerne mente nemlig at have gennemskuet, at Forsvarsministeriet havde lagt sig fast på, at Danmark skulle købe F-35.

For en lægmand, der forsøger at sætte sig ind i tingene, ville det være oplagt at hente det næste kampfly i Sverige. Der er tale om en hyldevare, der er kompatibelt med de fælles NATO-kommunikationssystemer.

Eneste svaghed er, at Sverige endnu ikke har solgt Gripen til en krigsførende nation. Så det er altså ikke afprøvet i en virkelig kampsituation. Men det er da også en overvejelse værd: At Danmark holder sig til et territorialforsvar, overvågning og fredsbevarende/fredsskabende missioner under FN.

Som det er nu, må de da være flade af grin i USA over, at Danmark er med til at betale for udviklingen af et bombefly, som vi ikke har brug for, selvom det blev kampdygtigt.

Der kunne spares penge ved at købe kampfly i Sverige. De koster det halve og kan det dobbelte eller mere end F-35. Og de kommende piloter skal ikke rejse til USA for at blive udlært, men kan tage toget til Sverige. Ikke så prangende måske, men det er altså også MINE skattekroner, der fyres af.

Danmarks bidrag til NATO er i forvejen uvurderligt: USA råder militært frit over Grønland. Den vigtige indsejling til Østersøen er vores og dermed USAs. Så vi skylder ikke USA noget for at være under deres tvivlsomme paraply. Og skulle det ske, at Rusland invaderer Danmark, så står USA klar til at bombedræbe alle danskere, så vi bliver frie igen.

Folketinget kan også udskyde beslutningen om køb af kampfly. Det foreslår Enhedslisten, SF og Alternativet. Dét skal Folketinget tage stilling til på tirsdag i næste uge. Lur mig…

Foto: wikipedia

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Debat