Go to ...

24. juni 2024

USA VÆK SOM VERDENS HERSKER OM 20 ÅR


Magten i verden vil ændre sig de næste 20 år. Kun Rusland ser ud til at kunne overtage USA’s rolle som global politibetjent. Det sagde New York Times udlandsredaktør, Roger Cohen, på møde i København torsdag.

AF MIKKEL SCHOU

»USA har sørget for verdensfreden siden 1945. Der har ikke været krig i Europa på grund af NATO. Men vi er midt mellem to æraer, hvor Kina og Indien vokser, og ingen andre end Rusland kan overtage USA’s rolle«.

Det sagde Roger Cohen, New York Times udlandsredaktør, på et møde arrangeret af Dansk Journalistforbund i torsdags i København.

»Præsident Obama er tilbageholdende med at bruge militær magt i verden. Og USA er ikke en gang med i forhandlingerne mellem Rusland og Ukraine. Det tyder på, at magtbalancen i verden vil ændre sig de næste 20 år«, sagde Roger Cohen.

1 nyt
Ordstyrer Sara Schlüter og Roger Cohen

Men han understregede også, at verden vil blive et farligere sted uden USA som overordnet magt. Og hvis Rusland går ind i Baltikum, vil det ende med en krig i Europa, fordi NATO er forpligtet til at hjælpe medlemsstater, der bliver angrebet. Sandsynligheden for, at Rusland vil angribe de baltiske lande, kom han ikke ind på.

»Militær intervention kan have frygtelige konsekvenser. Det så vi i Irak. Men ikke-intervention kan også have frygtelige konsekvenser. Det ser vi nu i Syrien«, sagde Roger Cohen.

»Måske skulle Obama have interveneret i Syrien. Men USA’s befolkning er træt af krigsdeltagelse og ikke ønsker ikke flere døde soldater«, sagde han.

 

USA’S MEDIEBILLEDE
»Borgere i USA er dårligt informeret om resten af verden, fordi økonomiske forhold gør, at medierne har færre korrespondenter end tidligere. Til gengæld får folk flere informationer fra de sociale medier, som ikke er journalistisk redigeret«, sagde Roger Cohen.

Også i USA er de trykte medier økonomisk truet af internettet, da finansieringen fra reklamer søger derover.

»For New York Times er fremtiden digital. Ellers har vi ingen fremtid. Vi gror i øjeblikket på nettet, fordi vi får abonnenter fra hele verden. Vi har en million betalende læsere på nettet«, sagde Roger Cohen.

»Men især udenrigsdækningen er dyr. Både den midlertidige og den permanente«, sagde han.

Og så brugte han et militært udtryk for, hvordan medierne skal være til stede: Boots on the ground.

»Du skal derhen og tale med mennesker, mærke atmosfæren. Hvorfor blev du journalist, hvis du bare sidder ved telefonen og laver dine historier?«, spurgte han tilhørerne, der overvejende var danske journalister.

»Vi prøver at være over det hele, men det er en hård branche, hvis du vil arbejde uden frygt og medløberi. I Kina blev vores net-site lukket af myndighederne, da vi skrev en kritisk, men relevant artikel«, sagde Roger Cohen.

Og så tilføjede han en besk kommentar til de såkaldte eksperter, som medierne ynder at bruge:

»Én procent af USA’s Iran-eksperter har faktisk nogensinde været i Iran.«

Roger Cohen frygter ikke den nye informationskultur, men konstaterer bare:

»Folk er ikke længere loyale over for et enkelt medie. Og de har vænnet sig til kun at læse, hvad der kan stå på skærmen på en smart-phone. Og det er altså forskelligt fra at læse en avis, som er en organisk oplevelse, der tager tid, men også giver overraskelser, som du ikke havde forventet: Historier som du ellers ikke ville have ledt efter.«

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER