Go to ...

24. juni 2024

URO I PUSHERSTREET


Christianitter oprørt over ny stil i Pusherstreet. Pushere skræmt af grundigt og skjult politiarbejde. Og Christianias ejer ser gerne, at den hårde kriminalitet forsvinder, men vil ikke fjerne Pusherstreet.

 Af MIKKEL SCHOU

 Pusherstreet i Christiania har siden en stor politi-aktion i marts med 80 anholdte lagt asfalt til en række uheldige episoder. Turister og brugere af fristaden har været udsat for trusler, intimidering og regulær forfølgelse, hvis de udviste mistænkelig adfærd.

1 Pusherstreet
I timerne efter politiets aktion den 13. marts i år var pusherne enten anholdt eller gået i skjul.

Det kan være at fotografere, gå med en mobiltelefon i hånden eller i øvrigt ikke rette sig efter særlige anvisninger i Pusherstreet. Og forrige fredag fik en christianit så knust et skulderblad, da der blev kastet brosten efter ham.

»Vi lever jo nærmest i en terrorstat, hvor man risikerer repressalier, hvis man siger noget«, mener en anonym christianit.

I ti år har politiet ikke gennemført meget andet end timelange razziaer mod Pusherstreet, hvor pusherne bare skulle undgå at blive taget på fersk gerning. Så da det efter anholdelses-aktionen i marts kom frem, at politiet havde anvendt civile agenter og skjulte kameraer i hashboderne gennem 18 måneder for at skaffe beviser, var det en chokerende nyhed for de handlende.

Det fik dem til at rive deres boder ned, opføre nogle nye og lægge sløringsnet ud over hele området. Utrygheden ved politiets arbejde fik også personellet i Pusherstreet til at maskere sig, og det bryder en del christianitter sig ikke om.

1 Olga

»Det piner mig, at de går med masker. Det ser top-kriminelt ud. Man kan ikke se, hvem de er, så det kan lige så godt være nogen, vi ikke vil have på Christiania«, siger Olga Francios. Hun har været christianit i 37 år.

Man skal bo på Christiania, hvis man vil sælge hash, og vold accepteres ikke ifølge de interne regler.

Christianias rygte
»Det allerværste er, at ganske almindelige mennesker bliver råbt ad, skal aflevere deres kamera til gennemsyn og nu på det sidste også får skåret cykeldæk op. Det er grotesk og sørgeligt, at Christiania skal lægge navn og rygte til det«, siger hun.

Andre christianitter, som TVflux har talt med, siger, at de accepterer situationen som den er. Dels mener de, at hashen er en naturlig del af Christiania, og dels at det er politiets indsats, der er problemet.

Men nok så vigtigt påpeger de, at det er lykkedes at holde hårdere stoffer ude af Pusherstreet. Og ikke mindst, at fristaden har undgået en regulær bandekrig, som andre steder i Danmark, om en omsætning, der alene på Christiania anslås til mellem en halv og en hel milliard kroner om året.

Men der har nu i en måned været indlæg i Christianias lokale ugeavis, hvor christianitter og brugere kritiserer den nye stil i Pusherstreet. Og Christianias beværtninger har reageret ved at nægte servering for folk, der er maskerede.

En kunde i en Christiania-virksomhed tæt på Pusherstreet aflyste fornylig en handel, fordi hun blev verbalt overfaldet og ikke længere turde vise sig i fristaden. Og den hårde stil i Pusherstreet går også ud over selve hash-handelen, mener politiet.

Politiet spørger rygerne
»Vi fornemmer, at de er mere aggressive derude og har konstateret, at de er begyndt at bære masker« siger lederen af Task Force Pusherstreet (TFP), Torben Svarrer. TFP er den enhed i politiet, der siden september 2012 har været sat ind for at bekæmpe den åbenlyse og organiserede hash-handel.

»Vi taler med de købere af hash, som vi får fat i. Og flere af dem siger, at de ikke længere har lyst til at handle der«, siger Torben Svarrer.

Men det har de jo netop lige gjort, når I tager dem ?

 »Ja, men så siger de, at de ikke vil gøre det i fremtiden.«

Politiet har også konstateret, at handlen ikke er så synlig mere.

»Man ser ikke længere hashen ligge fremme. Og det er vores vurdering, at handlen er mindre omfattende end før«, siger Torben Svarrer.

Politiet har siden 2012 patruljeret i Christianias yderområder uden problemer. Men det kræver stadig en talstærk styrke at komme i Pusherstreet i det centrale Christiania.

Torben Svarrer forventer ikke at kunne komme hashen til livs. I stedet er taktikken at lægge maksimalt pres på købere og sælgere. Det forlanger Folketinget. Og med aktionen i marts mener politiet også at have ramt nogle af de bagmænd, der leverer hashen.

Ejer vil ikke fjerne Pusherstreet
Hos den juridiske ejer af Christiania, Christiania-fonden, er man ærgerlig over, at medierne altid fokuserer på Pusherstreet og forbinder den med Christiania.

»Fonden mener, at den hårde kriminalitet er problematisk. Vi håber, at den vil holde op«, siger fondens næstformand, advokat Knud Foldschack.

Men han forestiller sig ikke, at Christiania skal fjerne Pusherstreet.

»Det er en politi-opgave. Det er klart, at det er for farligt for mig eller nogle christianitter at blande sig i det. Desuden ønsker jeg ikke Pusherstreet fjernet. Det vil bare flytte problemet et andet sted hen«, siger Knud Foldschack.

»Politikerne burde legalisere hashen. Så var der ikke noget problem«, mener han.

I Christiania-fonden kan man godt forestille sig Pusherstreet som et blomstrende handelsstrøg, der udover hash også kunne fremvise alt det, Christiania i øvrigt bryster sig af. Men det mener fonden altså ikke kan ske, førend hashen er blevet legaliseret.

2 Olga
“Der er ikke meget fristad over Pusherstreet for tiden,” mener Olga Francois, der har boet 37 år på Christiania.

Pushere reagerer på pres fra politi
Olga Francois mener heller ikke, at Christiania kan stoppe handelen med hash.

»Vi har tidligere, når det blev for voldsomt med kampe mellem politi og pushere, stillet os ned i Pusherstreet og opfordret folk til at købe deres hash et andet sted. Men det bedste ville være en legalisering«, siger hun.

Politiet lavede også en stor politi-aktion i 2004, hvor 37 pushere og vagtfolk endte med at blive idømt mellem et og fire års fængsel. Det var første gang politiet rev boderne ned i Pusherstreet og i det hele taget anlagde en mere vedvarende og gennemtrængende indsats mod hashhandelen.

»Før 2004 var der en anden selvjustits i Pusherstreet. Men hver gang politiet strammer grebet, er det de flinke pushere, der falder fra. De vil ikke risikere fængsel. Så det er hele tiden nogle hårdere typer, der tiltrækkes«, siger Olga Francois.

»Politiet kan jo ikke få folk til at holde op med at ryge hash. Det er ikke fordi, jeg mener, at hash er uskadeligt. Jeg kender da folk, der er sumpet hen. Men det vil være bedre med lovliggørelse, en aldersgrænse og oplysningsarbejde omkring hash«, siger den erfarne christianit

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA