Go to ...

22. juli 2024

REVSER FORSVARET OG DANSKE NYHEDSMEDIER


Forsvaret erkender, at der ikke var belæg for oplysning i forbindelse med russisk, kæmpe ubåd i indre danske farvande. Medier fastholder misforståelse.

Af MIKKEL SCHOU

Politiken, DR og andre medier viderebragte fredag Ritzaus oplysning om, at en gigantisk russisk ubåd skulle gennem Storebælt for blandt andet at deltage i fejringen af den russiske flådes 100 års jubilæum i Sankt Petersborg.

Kilden til historien var ifølge Ritzau netmediet The Barents Observer. Men her nævnes kun, at der er tale om Flådens Dag i Rusland, som er blevet fejret siden 1939.

Ritzau fastholder, at det drejer sig om 100 året for den russiske flåde. Og at det skyldes den sovjetiske flåde, der antages at være født ved den russiske revolution i 1917. Den russiske flåde blev grundlagt af Peter den Store i 1696.

På dagbladet Politiken fastholder man også, at det er en 100-års fejring. Men efter henvendelse fra TVflux ændrede man det i følgende artikler til: Den nuværende russiske flådes 100 år. Den nuværende russiske flåde er dog fra 1992, da Sovjetunionen var gået i opløsning. Politiken henviste til, at også Søværnet omtalte det som et 100 års jubilæum.

I Søværnet mente man om lørdagen, at det kunne være en kommunikations-ansat i Søværnet, der havde misforstået noget. Men man ville gerne have et nærmere svar fra Forsvarsakademiet den følgende mandag.

Den mandag (i går) fastholdt en kommunikationsmedarbejder ved Søværnet, at det var en fejring af den sovjetiske flåde fra 1917.

Senere samme dag kom meldingen fra Værnsfælles Forsvarskommando:
»Vi ændrer det nu på vores hjemmeside. Vi ved ikke, hvor oplysningen om et 100 års jubilæum stammer fra«, siger en kommunikationsmedarbejder fra Forsvarets presseenhed.

I Sankt Petersborg fejres Flådens Dag i år med endnu mere honnør og pragt end tidligere.
»Det bliver en kæmpe begivenhed på floden Neva gennem byen og på hovedgaden Nevskij Prospekt«, siger Finn Andersen, leder af Dansk Kulturinstitut i Sankt Petersborg, til TVflux.

»De gør mere ud af det i år. Det er nok en manifestation i disse nærmest koldkrigs-tider. Rusland skal bevise, at de er en stormagt, der skal tages alvorligt.«

Hverken Ruslands ambassade eller Det Russiske Center for videnskab og kultur i København ville hjælpe med en afklaring. Men i Rusland har man ikke talt om et 100 års jubilæum:

»Ingen russiske medier – heller ikke nyhedsbureauet Tass – har nævnt noget om et 100 års jubilæum. Så det må være en dansk misforståelse«, siger Finn Andersen fra den russiske kulturhovedstad. Flådens Dag i Rusland fejres i den sidste weekend i juli.

Finn Andersen træder tilbage ved årsskiftet. Ny leder af Dansk Kulturinstitut i Sankt Petersborg bliver den danske journalist Marie Tetzlaff.

Foto: Bellona Foundation og Wikipedia

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER