TANDLØS KRÆVER RET TIL ULOVLIG KØRSEL
30. marts 2015
En 52-årig mand fra Jorløse erkendte i retten i Holbæk i dag, at han havde kørt på en stor knallert uden kørekort. Men det var kommunen, der tvang ham til det, forklarede han.
AF MIKKEL SCHOU
Et retsmøde i Holbæk startede i dag helt normalt. Den tiltalte Peer Køngerskov undskyldte over for dommer Christian Wenzel, at man skulle spilde rettens tid. Og dommeren svarede venligt, at han jo var der alligevel.
Køngerskov er tiltalt for kørsel på stor knallert uden at have erhvervet kørekort. Det har han nu haft tidligere, kørekort. Men efter en fartforseelse skulle han til en orienterende køreprøve, som han undlad at tilmelde sig, og så røg kortet for ti år siden.
I mellemtiden blev Køngerskov angrebet af paradentose i alvor grad. Han søgte Kalundborg kommune om hjælp til tandbehandling, da han er førtidspensionist.
Ifølge ham selv fik han dokumentation fra to forskellige tandlæger på, at det var nødvendigt at trække hans tænder ud, operere kæben og indsætte implantater.
I Kalundborg kommune mente en tandkonsulent, at Køngerskov skulle have trukket tænderne ud, men at han kunne nøjes med et gebis.
Den anbefalede tandbehandling kostede 145.000 kroner. Køngerskov endte med at få bevilget 2.100 kroner af kommunen til et gebis. Tænderne trak han selv ud på grund af smerter, mens han ventede på kommunens afgørelse.
Det prøvede han at forklare dommeren. Og at han, fordi han bor i Jorløse, er nødt til at køre til Svebølle for at gøre sine indkøb. Han har tabt 25 kg, siden han mistede sine tænder og har ikke kræfter til at cykle. Det viste sig nemlig, at han slet ikke kan anvende et gebis, fordi paradentosen har nedbrudt hans kæbe, og at han derfor ikke længere får noget ordentligt at spise. Det er altså kommunens skyld, at han er nødt til ulovligt at køre på knallert.
Anklageren forsøgte at spørge, hvad det havde med sagen at gøre. Det fik Køngerskov til at komme med en forklaring om, hvordan han i mange år er blevet forfulgt at offentlige myndigheder og chikaneret af politiet.
Dommer Wenzel forsøgte at forklare, at han kun skulle tage stilling til, om Køngerskov havde overtrådt færdselsloven.
Det fik til gengæld Køngerskov til at sige, at det var hans menneskeret at forklare, hvorfor han havde overtrådt færdselsloven, som han fuldt ud erkendte, at han havde gjort. Og at han ville fortsætte med at køre på knallert uden kørekort, så længe han ikke havde nogen tænder.
»Menneskerettighedskonventions love og regler gælder måske ikke ved denne domstol?«, spurgte Køngerskov.
»Nej, det gjorde de ikke«, sagde dommeren forvirret.
»Det håber jeg, journalisten skrev ned«, sagde Køngerskov og vendte sig om mod Deres udsendte.
Nu blev dommeren virkelig underlig til mode. Han kiggede på anklageren og sagde:
»Jeg berammer et nyt retsmøde og beskikker tiltalte en forsvarer«.
Det, mente anklageren, var en god ide. Dommeren sagde, at mødet var hævet.
Deres udsendte ville gerne vide, om beskikkelsen skyldtes, at dommeren mente, at Køngerskov ikke forsvarligt kunne føre sin egen sag.
Men det lykkedes ikke.
»Du har ikke ret til at spørge om noget. Du er tilhører«, sagde dommeren mere og mere desperat.
»Det er rigtigt, at jeg ikke har nogen ret. Men dommeren har mulighed for at oplyse pressen«, svarede Deres udsendte.
»Hvad er dit navn og hvem skriver du for?«, spurgte dommeren.
Deres udsendte svarede, at han var skribent (freelancer) for dagbladet Information.
»Det vil blive undersøgt«, sagde dommeren truende.
Det havde nok ikke gjort sagen bedre, hvis Deres udsendte havde sagt, at han kom fra TVflux.
Senere ringede en redaktør fra Information og sagde, at en forvirret person fra retten i Holbæk havde ringet op, men at forbindelsen pludseligt blev afbrudt.
»Men det er ikke så smart, at du siger, at du kommer fra Information, hvis vi ikke har aftalt det i forvejen«, sagde redaktøren.
Så for fremtiden hedder det TVflux – anerkendt af Østre Landsret som et massemedie.