Go to ...

24. juni 2024

STATENS IT UHELDSRAMT


Mandag morgen i denne uge havde samtlige ministerier og statslige styrelser ingen adgang til internettet. Døren til internettet var simpelthen lukket. Det påvirkede også landets byretter.

»Det skyldtes en defekt hardvare-komponent i den centrale infrastruktur«, siger Linn Hoff Jensen, Statens Its kommunikation.

Problemet var løst tidlig eftermiddag mandag.

Men inden da var der udsigt til panik ved domstolene. Kriminalforsorgen var nemlig også ramt. Så fremstillinger ved fristforlængelser i retten, hvor det var planlagt, at arrestanten skulle fremstilles over videolink, kunne ikke gennemføres.

Det ses ofte, at arrestanten, i for eksempel sager ved Københavns byret, sidder fængslet i arresthuse og lignende spredt over hele Sjælland. Der kan derfor opstå problemer, hvis en arrestant med kort varsel skal transporteres over en længere afstand.

Grundlovsforhør gennemføres, ifølge Københavns byret, aldrig via video-link.

Rigsadvokaten kan ikke på stående fod oplyse, om mandagens problem førte til, at arrestanter måtte løslades, fordi fristen for fremstilling i retten ikke kunne overholdes. Men både retten i København og Aarhus oplyser, at det ikke skete.

Ved anholdelse skal borgeren stilles for en dommer inden for 24 timer, ellers skal borgeren løslades. Ved varetægtsfængsling i f.eks. fire uger er fristen for forlængelse ikke et klokkeslet men en dato frem til midnat.

INGEN ADGANG TIL E-BOKS
Det var til gengæld en softwarefejl, der ramte almindelige borgere i sidste uge.

Fra onsdag til fredag i sidste uge kunne Telenors kunder ikke læse digital post fra det offentlige. Telenors servere ville ikke give kunderne adgang til borger.dk, sundhed.dk og e-Boks.dk.

Problemet lå dog ikke hos Telenor, men hos Statens It.

Statens It oplyser, at det skyldtes en fejl under opdatering af software, som Statens It udførte. Og ifølge Statens It var fejlen svær at finde.

”Det viste sig, at vores opdatering ikke kunne spille sammen med Telenors software. Denne fejl kommer ikke til at ske igen. Software-leverandøren er blevet informeret om fejlen”, siger Linn Hoff Jensen, Statens It’s kommunikation .

”Vi kan ikke komme med nærmere detaljer. Det ville kunne gavne hackere”, siger Linn Hoff Jensen.

”Der var intet drama. Intet hackerangreb. Men det er naivt at tro, at der aldrig sker fejl under en opdatering”, siger hun.

TVflux´s observationer under nedbruddet peger på, at det drejede sig om en fejl i en gateway-funktion. Den skal sørge for en sikker forbindelse mellem netværk.

Statens It er ansvarlig for it-driften i ministerier og statslige styrelser.

Telenor vil af konkurrencehensyn ikke oplyse, hvor mange af deres kunder, der var ramt.

AF MIKKEL SCHOU

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER