Go to ...

29. maj 2024

SAMME PRIS I EU FOR MOBIL-SAMTALE


Om to år kommer det til at koste det samme at bruge mobilen i hele EU, som det koster at bruge den i Danmark. Og allerede om et år bliver der loft over de såkaldte roaming-afgifter: Højest 37 øre i minuttet og 15 øre for en SMS.

SAXET AF MIKKEL SCHOU fra EP-info nummer 24, 2015

Europa-Parlamentet har længe kæmpet for at få afskaffet roaming-afgifterne i EU og ser nu endeligt ud til at have overvundet den modstand, de oprindeligt mødte fra Rådet. Kompromiset, som MEP’erne forhandlede på plads med det lettiske formandsskab, betyder dog, at forbuddet mod roaming-afgifter ikke træder i kraft allerede i 2016, som Parlamentet havde ønsket.

Til gengæld bliver loftet over afgifterne sænket allerede fra april 2016. Det betyder, at afgiften for at ringe i et andet EU-land højst må være på 37 øre i minuttet. Samtidig må afgiften på SMS’er højst være 15 øre pr. SMS. For dataforbrug kommer loftet til at ligge på 37 øre pr. megabyte. Endeligt bliver roaming-afgifterne helt afskaffet fra d. 15. juni 2017.

Rådet har stået stejlt på at beholde roaming-afgifterne, og selvom de nu bliver afskaffet, vil der stadig blive skrevet en klausul om “fair forbrug” ind i aftalen. Det betyder, at brug af roaming i en længere periode og ikke bare i forbindelse med almindelige rejser, stadig vil kunne underlægges en form for afgift.

GLADE MEP’ERE
Venstres Jens Rohde, som har været ALDE-gruppens skyggeordfører på forslaget,  er særligt tilfreds med den nye aftale. En aftale han har kæmpet for igennem flere år.

“Trods stor skepsis og modstand blandt medlemslandenes regeringer er det endeligt lykkedes at presse et forbud igennem. Vi har truffet en historisk beslutning, som bliver god for både borgere og virksomheder i Europa, for hvem udgifterne for mobilitet og kommunikation i EU vil falde drastisk”, skriver Jens Rohde i en pressemeddelelse.

Også Socialdemokraternes Christel Schaldemose (S&D) er glad for den nye aftale. “To år mere, så er det slut med de dyre roaming-priser når du bruger mobilen i EU. Super resultat og på tide!!”, skriver hun således på Twitter.

FRIT OG ÅBENT INTERNET
Udover at adressere roaming-afgifter, vil aftalen også sikre et frit og åbent internet i Europa. Det betyder, at operatører vil skulle behandle al internettrafik – altså alles brug af internettet – ens og ikke må diskriminere mellem forbrugere.

Der vil være undtagelser, og det vil fortsat være tilladt for operatører at styre trafikken på rimelig vis, samt i enkelte tilfælde at blokere – f.eks. i lyset at et cyber-angreb eller tilfælde af voldsom internettrafik.

Det vil også stadig være tilladt for operatørerne at tilbyde internet-pakker i forskellig kvalitet, men det må ikke gå ud over den generelle kvalitet i forhold til forbrugernes adgang til internettet.

NÆSTE SKRIDT
Selvom en uformel aftale nu er indgået, skal den nu præciseres i løbet af de kommende dage, hvorefter både Rådet og Europa-Parlamentet skal godkende den. De store linjer er dog kommet på plads, og danskere og europæere kan derfor godt begynde at glæde til sommeren 2017, hvor det vil være slut med at betale overpris for telefoni i andre EU-lande.

FOTO: Europaparlamentets repræsentation i Danmark

 

 

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From EU