Go to ...

24. juni 2024

SAG MOD AKTIVISTER BYGGER PÅ FORTOLKNING


To udenlandske aktivister er tiltalt for at planlægge grove lovovertrædelser under Klimatopmødet sidste år.

Sagen bygger hovedsagligt på indholdet af telefonsamtaler og sms’er, som ifølge anklageren kan forstås på én bestemt måde

Af Mikkel Schou, for dagbladet Information

En amerikaner og en australier står tiltalt ved Københavns byret for at planlægge og anstifte lovovertrædelser i forbindelse med klimatopmødet sidste år.

Lovovertrædelserne skulle ifølge politiet have fundet sted under annoncerede aktioner. I anklageskriftet opremses groft hærværk, vold mod politiet og grov forstyrrelse af den offentlige orden.

Det nævnes ikke nærmere, hvor eller hvornår overtrædelserne skulle finde sted.

Ved det første retsmøde i marts kom det frem, at de påtalte lovovertrædelser aldrig fandt sted. Så det er kun planlægningen af dem, de tiltalte kan dømmes for.

Sagen bygger derfor mest på anklagerens fremstilling af de tiltalte som nogen, der var villige til at planlægge lovovertrædelser under klimatpåmødet og at andre skulle udføre dem.

»Det er den måde, vi fortolker de aflyttede telefonsamtaler og sms’er på,« sagde anklager, politifuldmægtig Line Steffensen efter retsmødet i går.

»Vi er klar over, at de kan tolkes forskelligt. Så det er op til retten at afgøre, hvordan de skal forstås,« sagde hun.

Tre uger uden afhøring
Den amerikanske mand og den australske kvinde blev anholdt henholdsvis den 11. og den 13. december sidste år. Anholdelserne foregik ikke i forbindelse med aktioner eller demonstrationer.

Den 34-årige kvinde var på vej til bageren om formiddagen, fortæller hun. Og den 27-årige mand siger, at han heller ikke var i nærheden af nogen aktiviteter, da han blev anholdt.

De blev begge sigtet for at planlægge og anstifte groft hærværk, vold mod politi og grov forstyrrelse af den offentlige orden. I tre uger sad de varetægtsfængslet uden at blive afhørt.

Kvinden fik at vide, at sagen var alt for alvorlig til en afhøring på det tidspunkt. Manden nægtede at lade sig afhøre uden en advokats tilstedeværelse.

De nægter sig begge skyldige i tiltalen. De mener blot, at de har deltaget i lovlig politisk aktivitet.

Anklageren har afspillet telefonsamtaler og gengivet sms’er, der ifølge anklageren viser, at de tiltalte var villige til at begå lovovertrædelser eller deltog i planlægningen af dem.

For at underbygge den anklage afspillede anklageren i går en samtale, der fandt sted, efter at politiet havde ransaget et af de steder, Københavns kommune havde stillet til rådighed til overnatning for udenlandske aktivister.

»Hvad mente du med, at der nu skulle sættes grænser for politiet?« spurgte anklageren den australske kvinde.

»Jeg mente, at vi skulle gå mere aktivt i medierne om politiets brud på aftaler.«

Det mente anklageren ikke var at sætte grænser.

»Hvad havde du forestillet dig?« spurgte kvinden så.

»Det er derfor, jeg spørger,« sagde anklageren.

»Vi ved, at politiet reagerer på pres fra offentligheden,« sagde den tiltalte.

I en telefonsamtale omtales nogle skjolde. Anklageren ville gerne have forklaret, hvad de skulle bruges til. Den tiltalte forklarede, at de skulle bruges i en teaterforestilling under en demonstration, og at de var temmelig store og dekoreret af kunstnere.

Forkerte oversættelser
Til en af demonstrationerne under klimatopmødet var deltagerne ifølge anklageren delt op i grupper med forskellige armbind.

Den tiltalte amerikaner fik en sms, der handlede om de armbind, og anklageren ville vide, om han havde været til at organisere aktivisternes grupperinger.

»Nej. Og jeg ved ikke, hvorfor jeg modtog den sms. Det svarede jeg også tilbage,« forklarede han.

Men hans påståede svar tilbage på sms fremlagde anklageren ikke.

Anklageren bad flere gange de tiltalte om at forklare, hvad andre sagde under telefonsamtaler og hvad meningen var med sms’er, de havde modtaget.

Spørgsmålene refererede til begivenheder, der foregik for henved et år siden, og de tiltalte kunne ofte ikke huske det skete, eller afslog at forklare, hvad andre havde ment. De tiltalte måtte flere gange forklare, at der var tale om sms’er, der var sendt til mange.

Under en ransagning blev den tiltale kvinde ringet op. Anklageren ville gerne vide, hvad personen, der ringede op, mente med, at han var »højtstående ansvarlig«.

Forsvarer, advokat Steen Leonhardt Frederiksen protesterede. Efter endnu en afspilning af samtalen gav retsformanden forsvareren ret. Der blev sagt, at han var »meget ansvarlig«.

Da anklageren spurgte til en campingvogn (caravan), måtte tiltalte forklare, at det drejede sig om karavane af oprindelige folk, der rejste rundt i Europa og fortalte, hvordan de var truede af klimaforandringer og økonomisk nød.

Sagen afsluttes i dag med afhøring af tre politifolk efterfulgt af anklagers og de to forsvareres procedurer.

Amerikaneren er stadig i Danmark for at studere ved DTU, og australieren er gift med en dansker og bosiddende i Malmø.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER