Go to ...

23. februar 2024

LIVGARDEN AD OMVEJE


VIDEO: Siden nytår har der været vejarbejde i Gothersgade i København. Det betyder, at Livgardens parade-march er blevet omlagt.

Normalt går Livvagten fra Amalienborg ad Gothersgade, når den skal tilbage til Rosenborg kaserne i Gothersgade.

Nu må den i stedet gå ad den smallere Sølvgade. Det måtte da give nogle trafikale problemer, så vi fulgte Livgarden fra Amalienborg.

Den nye rute kaldes også Krigsruten. Det var nemlig en rute den tyske besættelsesmagt under 2. verdenskrig forlangte, at Livgarden brugte. Hvorfor, fortaber sig i historien.

Da tyskerne om morgenen den 9. april 1940 også angreb Amalienborg, kom Livgarden i skudkamp. Tre blev sårede, inden kong Christian den niende beordrede, at Livgarden skulle indstille skydningen.

En flink betjent fortalte under marchen, at politiet havde frygtet, at der kunne opstå kø og kaos på ruten. Især foran Statens Museum for Kunst, hvor Sølvgade krydser Øster Voldgade, og bilerne kommer ind fra bl.a. Lyngbyvejen.

Men der har ikke været problemer. Måske er det fordi, det er uden for myldretiden. Livgarden passerer krydset omkring klokken 13.

Livgarden har til opgave at bevogte Kongehuset. De marcherer kun med orkester, når dronningen er i byen. Men Livgarden har også andre opgaver. Garderne indgår i løsningen af forsvarets opgaver, som et infanteriregiment. Livgarden siges at være det hårdeste sted at aftjene sin værnepligt.

AF MIKKEL SCHOU

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR