Go to ...

2. december 2023

ISRAELERE BRYDER TAVSHEDEN


-1

“Første dag sagde officeren, at det var en fed følelse at dræbe en terrorist. Så viste han os foto af døde palæstinensere.. jeg mener… vi kom lige fra gymnasiet.”

Det sagde 26-årige Avi Chay i går på en rundvisning i Øksnehallen i København, hvor udstillingen Breaking the Silence åbnede. Sidste dag er den 13. september i år.

Tidligere soldater i den israelske hær ønsker opmærksomhed omkring den israelske besættelse af palæstinensisk område og de følger det har for både palæstinensere og israelske soldater.

Af Mikkel Schou

“I tre uger holdt vi en gade i en palæstinensisk by lukket. Vi skød gadebelysningen i stykker, fordi der ikke var andet at lave”, fortalte Avi Chay.

“Hvis børnene kastede med sten, skød vi med gummikugler. Det var som et computerspil”, sagde han.

Israelske mænd skal aftjene tre års værnepligt. Kvinder to år. Og de kommer til hæren lige efter gymnasiet.

“Der er en grund til, at værnepligten sker i en ung alder i hele verden. Unge er lettere at manipulere”, sagde en anden israeler på udstillingen i Øksnehallen, Yehuda Shaul.

-2

Soldaterne mister moral og etik
Yehuda Shaul er også 26 år og var en af grundlæggerne af Breaking the Silence i 2004, hvor den første udstilling fandt sted i Israel.

“Mine oplevelser i hæren fik mig til at tænke på, om det virkelig var mig, der havde opført sig som jeg gjorde”, sagde Yehuda i går.

Medlemmerne af Breaking the Silence er alle tidligere soldater. Der er ikke nogen fælles politisk mening om besættelsen. Det handler om, hvad den gør ved soldaterne.

“Vi blev sendt afsted. Nu beder vi om, at I hører, hvad I fik os til. Selvom der ikke er alternativer til den stil hæren kører i de besatte områder, så må vi spørge: Er det prisen værd?”, spørger Yehuda.

Bevægelsen er ikke lige populær alle steder i Israel, hvor nogle betragter dem som landsforrædere.

Hæren optog en video ved et check-point til en palæstinensisk by for at bruge den til undervisning af unge soldater. Men videoen indeholdt optagelser af en soldat, der var voldelig over en palæstinenser og derfor blev den kasseret.

Men utilfredse soldater fik fat i videoen og offentliggjorde den, hvorefter den voldelige soldat blev straffet. Til stor protest fra hans kammerater, der mente, at hæren bare brugte ham som syndebuk. Videoen vises på udstillingen.

Alverdens soldater bliver rå
“Som værnepligtig starter man med en ide om godt og ondt. Grænsen rykker hele tiden. Til sidst ser vi ikke palæstinenserne som mennesker – ikke en gang som dyr,” sagde Yehuda Shaul.

Selvom bevægelsen ikke har et politisk svar på problemet og heller ikke er enige om en løsning på konflikten mellem Israel og Palæstina, så mener Yehuda, at i forhold til palæstinenserne handler det om menneskerettigheder.

“Sidste år var jeg i USA med udstillingen og talte med amerikanere. De havde oplevet det samme som os, når de var udsendt i Sydamerika, Vietnam og Irak”, sagde Yehuda.

“Soldaten skal se alle som potentielle terrorister, ellers overlever han ikke. Men når mennesket kommer i strid med sin egen moral, er tavsheden universel. Og det er den tavshed vi vil bryde”, sagde Yehuda Shaul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From Israel