IRANER TABER SAG OM TÅLT OPHOLD
7. januar 2011
En iraner på tålt ophold fik ikke medhold i Østre Landsret i dag, da han hævdede, at han lever under fængselslignende forhold.
Sagen er den første om tålt ophold og dermed prinicipiel.
Af Mikkel Schou for politiken.dk
Iraneren må derfor fortsætte sin tilværelse i Danmark på tålt ophold.
Risikerer dødsdom Iraneren Elias Karkavandi skulle udvises efter en dom i 2005 på et år og seks måneders fængsel for at deltage i vagtkorpset omkring hashhandelen på Chrisitiania.
Men Karkavandi kunne ikke udvises, da han risikerede en dødsdom eller tortur i Iran. Siden har han levet på såkaldt tålt ophold i Danmark.
Og det var betingelserne for hans tålte forhold, som skulle prøves ved Østre Landsret.
Meldepligt og armod
Karkavandi skal ifølge Udlændingeloven bo og overnatte i Center Sandholm, hvor han tre gange om ugen skal melde sig til politiet.
Det er en stramning efter den såkaldte tuneserlov i 2008, der skulle sørge for, at terrormistænkte var under skærpet tilsyn. Blandt kan myndighederne bestemme, hvor personen skal opholde sig.
Men Karkavandi er ikke dømt for terror, fremførte hans forsvarer Christian Dahlager i løbet af sagen.
Desuden er Karkavandi nærmest i fængsel, for med de 57 kroner han får udbetalt om ugen, har han ikke råd til at forlade lejren.
Karkavandi må heller ikke tager arbejde eller gifte sig. Alt sammen på ubestemt tid. For meningen med et tålt ophold er, at personen skal sendes tilbage til hjemlandet, så snart det er muligt.
Menneskerettigheder
Både det, at Karkavandi tvinges til at leve under fængselslignende forhold, og den omstændighed, at der er på ubestemt tid, er en krænkelse af iranerens menneskerettigheder, argumenterede advokat Christian Dahlager,
Men det mener Østre Landsret altså ikke.
Med ændringerne i udlændingeloven (tuneserloven) i 2008 blev det muligt at stramme på betingelserne for personer på tålt ophold, hvis det var af hensyn til statens sikkerhed eller den offentlige orden.
Og Østre Landsret mener ikke, at Karkavandi er frihedsberøvet, da han frit kan færdes uden for Center Sandholm, selvom han som udgangspunkt skal overnatte i centeret.
Elias Karkavandi kom til Danmark i 1993 som 21-årig og fik opholdstilladelse året efter. Han var dansk gift frem til 2004 og har en bror boende i landet.