Go to ...

14. juli 2024

INGEN SKUMLE TANKER BAG NY PANTSTATION


Borgere i Kalundborg kommune frygter, at en nyåbnet pantstation er skridt mod mere overvågning og et stop for udlændinge, der samler dåser og flasker for at indløse pant. Men Danmarks femte pantstation er del af pilotprojekt, der skal gøre det lettere at komme af med emballagen, forsikrer Dansk Retursystem.

AF MIKKEL SCHOU

Under et besøg i Kalundborg kommune forklarede nogle borgere om en ny pantstation, der var stillet op på havneområdet i Kalundborg.

Af husomdelte pjecer fremgår det, at borgerne kan aflevere deres tomme flasker og dåser i en speciel plasticsæk på pantstationen, hvor man identificerer sig med Dankort eller et særligt pantkort og i løbet af ti bankdage modtager det indløste pant på NEM-konto.

Til TVflux siger nogle borgere, at de forventer, at systemet skal erstatte muligheden for at aflevere emballagen i de forretninger, hvor den er købt. Og at kommunen får mulighed for at overvåge borgernes forbrug af for eksempel øl. Og ikke mindst, at det bliver umuligt for udlændinge at få penge for pant, da de ikke har en NEM-konto. Og hvad med kontanthjælpsmodtagere ? Skal de trækkes i hjælpen, hvis de får penge for indsamlet emballage ?

Konspirationsteorierne florerer i Kalundborg kommune. Men tilsyneladende er der intet om snakken.

Det er rigtigt, at der er etableret en pantstation i Kalundborg. Det er den femte, som Dansk Retursystem opstiller i Danmark. Selskabet, der drives non-profit og har eneret på indsamling af pant-emballage, har haft succes med pantstationer i blandt andet Høje Tåstrup og Horsens. I alt 11 pantstationer skal indgå i et pilotprojekt for at undersøge, hvordan borgerne tager imod dem.

»De er tænkt som et supplement til indlevering i supermarkeder og andre steder, hvor forbrugerne køber deres drikkevarer. Det er ikke tanken, at pantstationerne skal erstatte den måde, vi afleverer emballagen på i dag«, siger marketingschef i Dansk Retursystem, Anne-Mette Bundgaard.

Afhængig af hvordan pilotprojektet forløber, vil pantstationerne brede sig. Også til landets største byer.

Indtil videre køres emballagen fra pantstationerne til en central i Hedehusene eller Hedensted, hvor den sorteres og optælles.

Foto: Dansk Retursystem

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER