Go to ...

22. juli 2024

HURRA, KAMMERATER


VIDEO: 500 mennesker deltog i 1. maj-demonstration i Petrozavodsk i Rusland – en by på størrelse med Aarhus. Kravene var bekæmpelse af korruption, social retfærdighed og en minimumsløn på 2.500 danske kroner.

AF MIKKEL SCHOU

1. maj-optoget i Petrozavodsk i den Karelske republik startede klokken 10 på Lenin-pladsen på den første forårsdag med sol og ti graders varme. Optoget gik en kilometer hen til pladsen ved det nationale teater. Omkring 500 deltager fra seks partier, fagforeninger og studenterforeninger bevægede sig i feststemning, mens politi havde spærret af for trafikken.

Fra scenen lød det blandt andet:
”Vi er ét folk. Vi er imod korruption og for social retfærdighed. Og vi er glade for at se så mange unge mennesker i dag. Tillykke, kammerater, med festdagen 1. maj, hurra.”

Optoget var en fællesdemonstration, hvor også Putins parti Forenet Rusland var med. Og det liberaldemokratiske parti (LDPR), hvis parole var en minimumsløn på 2.500 danske kroner. Ifølge en af partitilhængerne er det ikke usædvanligt med en månedsløn på 1.000 dansker kroner i den Karelske republik, der grænser op til Finland.

Derudover deltog partiet Ruslands Patrioter, et lille kommunistisk parti samt fag- og studenterforeninger.

Feodor Platonov er medlem af det lille kommunistparti Rot Front.

”Vi er et moderne kommunistisk parti. Vi ønsker nationalisering af værdierne. Olien og gassen i Rusland tilhører os alle sammen”, siger han.

På spørgsmålet om han ønsker Sovjetunionen tilbage, bliver han lidt tøvende:

”For flertallet var det bedre i Sovjetunionen. Den gang havde folk, hvad de havde brug for og kunne få hjælp, hvis de blev syge. I dag er der mindre frihed. Du skal have penge for at få sygehjælp eller en uddannelse”, siger Feodor Platonov, der arbejder som it-specialist i det offentlige.

Men hvad med ytringsfriheden?

”Ytringsfriheden var vigtig for kunstnere og forfattere i Sovjetunionen, men for almindelige mennesker var det vigtigste at få dækket de materielle behov”, siger Feodor Platonov.

”I dag er rigdommene begrænset til nogle få. Du skal have rige forældre for at få en uddannelse. Inflationen æder din løn”, siger han.

Og som noget meget presserende, der ikke kræver en kommunistisk regering, peger han på en reform af skattesystemet.

”Vi ønsker en progressiv skat. I dag betaler alle, uanset indkomst, 13 procent i indkomstskat.”

Den 19-årige Inna studerer engelsk og fransk på universitetet i Petrozavodsk. Hun er til 1. maj-demo med 50 andre studerende.

”Vi ønsker ingen revolution. Vi kæmper for studerendes og arbejderes rettigheder”, siger hun.
Hun mener, at den økonomiske støtte til studerende, især dem, der ikke har penge i forvejen, skal forsvares.

Efter halvanden time lyder de sidste ord fra scenen:
”Vi forlanger, at sociale ydelser til pensionister, arbejdsløse og studerende reguleres, så de altid følger med inflationen.”

Da fællesoptoget har forladt pladsen, bliver den overtaget af Ruslands største kommunistiske parti, Den Russiske Føderations Kommunistiske Parti (KPRF).

De kunne mønstre omkring 250 deltagere, som ikke deltog i fællesoptoget. Deres krav på den internationale kampdag er: Gratis uddannelse, gratis medicin, højere pensioner og lønninger, og stop for den militære oprustning. Ved parlamentsvalget i 2016 fik partiet 13% af stemmerne.

Klokken 14.00 var det hele forbi. Politiet lukkede op for trafikken, og folk spadserede langs bredden af søen Onega eller gik i byens udendørs tivoli. I Rusland er 1. maj stadig en fridag.

Tags: , ,

One Response “HURRA, KAMMERATER”

  1. peter schou
    1. maj 2017 at 2:40 pm

    FLYV HØJT VOR SANG

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER