Go to ...

22. april 2024

HASH-BILISTER MÅ VENTE


Nu hober sager om mulige hashpåvirkede bilister sig op ved domstolene. Ifølge Rigsadvokaten venter 5.500 sager i dag på at komme for retten.

Allerede i 2015 besluttede Rigsadvokaten, at nye sager skulle stilles i bero, indtil Folketinget havde ændret loven, som der blev talt meget om i både Folketing og medier.

Af MIKKEL SCHOU

I foråret ændrede Folketinget loven, så straffen for at køre med hash i blodet blev lempet. Nu kan loven sammenlignes med loven for alkohol i trafikken.

Men ikke nok med, at sager er blevet udsat. Også sager der er kommet efter lovændringen bliver forsinket med mindst et år, inden de når frem til en retssal.

Rigspolitiets it-system skal nemlig omprogrammeres for at kunne håndtere lovændringen.

Rigspolitiet kan ikke nærmere redegøre for, hvorfor det kan tage så lang tid at implementere en lovændring, men alene arbejdet med det eksisterende it-system vil tage seks måneder. Rigspolitiet afviser, at sagerne kan føres uden den nødvendige ændring i it-systemet. En analog, manuel sagsbehandling vil tage for lang tid, hedder det.

Det er op til de enkelte politikredse at vurdere, om den sigtede bilist skal have inddraget kørekortet, indtil sagen er blevet gennemført. Det er en problematik, der har været drøftet i det faglige netværk hos politiet.

»Der vil formentlig kun ske en administrativ inddragelse af kørekortet i de sager, hvor politiet mener, at kørslen også har været uansvarlig«, siger Jens Røn, statsadvokat hos Rigsadvokaten.

»De sigtede vil ellers blive udstyret med et midlertidigt kørekort. Og det er selvfølgelig et problem, hvis man skal til udlandet, hvor det ikke er gyldigt«, erkender Jens Røn.

De bilister, der allerede er dømt og venter på at kunne tage kørekortet igen, får ingen hjælp. Selvom Folketinget har erkendt, at de er dømt efter en lov, som var for streng og som nu er ændret, vil det være alt for dyrt, at lade deres sager gå om. Det har ministeriet for Transport, Bygning og Bolig tidligere på året afgjort.

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER