Go to ...

24. juni 2024

DEMOER MOD LUKNING AF IRAK-KOMMISSION


To rivaliserende bevægelser protesterede lørdag mod nedlæggelsen af Irak-kommissionen. Den ene demo blev arrangeret, fordi man frygtede, at den anden var infiltreret af konspirations-teoretikere.

KOMMENTAR AF MIKKEL SCHOU

2 irak demo 2

Mindre end 2.000 deltagere. Så mange, kunne TVflux ved en overfladisk optælling konstatere, var tilstede på Christiansborg Slotsplads i går. De demonstrerede mod regeringens opløsning af Irak-kommissionen, der stod lige for at skulle afhøre tidligere statsminister Fogh og tidligere udenrigsminister Møller.

De to tidligere ministre skulle afhøres om, hvorfor Danmark gik i krig mod Irak. Kofi Annan, FN’s daværende generalsekretær, mente allerede den gang, at krigen var ulovlig. Det har undersøgelser i bl.a. Storbritannien og Holland også senere vist. Og det er da også kommet frem, at Fogh skulle have spurgt jurister i Udenrigsministeriet, om han risikerede, at blive straffet som krigsforbryder. Juristerne mente (kort fortalt), at han ville nå at dø, inden det kunne ske.

På Christiansborg Slotsplads talte bl.a. tidligere lektor Niels Harrit og skuespiller Flemming Jensen, som begge offentligt har givet til kende, at de ikke mener, at sandheden om, hvad der skete 11. september 2001 i USA, er kommet frem. Det berørte de nu ikke i deres taler denne dag.

Men alene muligheden for, at de ville gøre det, var åbenbart tilstrækkeligt til, at Enhedslistens Pernille Skipper meldte afbud, og en anden gruppering valgte at arrangere en alternativ demonstration på Amager Torv med et for TVflux ukendt antal deltagere.

På denne måde viser venstrefløjen endnu en gang sin manglende evne til at stå sammen i afgørende sammenhænge.

1 irak demo 1
Anarko-syndikalister deltog på Slotspladsen

Arrangøren af demonstrationen på Christiansborg Slotsplads kalder sig De Visionære. De har en facebook-side, men deres hjemmeside findes endnu ikke (www.visionaer.dk).

Ifølge diskussion på facebook er De Visionære tilknyttet det såkaldte Schiller Instituttet, der da også var synlige på slotspladsen med bl.a. en løbeseddel, hvori omtales risikoen for, at USA gennem længere tid har ønsket og forbereder sig på en krig med Rusland.

USA’s utilslørede intentioner om at styre hele verden med våbenmagt er åbenbart ikke længere en fælles venstrefløjsopfattelse, men i visse især akademiske kredse blot endnu en konspirationsteori.

Tags: , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR