CHRISTIANIT FÅR ØRERNE I MASKINEN
23. marts 2007
23.03.07 Den seneste tids splid blandt christianitter om regeringens normaliseringstilbud spidser til.
Navngiven kvinde, der er gjort til talsmand i Politiken, indkaldes nu til fællesmøde. Nej-sigere vil ekskludere hende af Christiania.
Af Mikkel Schou
En nylig, vejledende afstemning på Christiania endte med ja til at acceptere regeringens plan for en normalisering, modernisering eller videreudvikling af fristaden, afhængig af øjnene, der ser.
To tredjedele af de afgivne stemmer var til fordel for et ja til forslaget, der også indeholder, at Christiania opgiver at føre sag mod staten med påstand om at christianitterne har vundet hævd på det gamle kaserneområde.
På et efterfølgende fællesmøde i går skulle det diskuteres, hvordan den vejledende afstemning kunne bruges.
For ja-sigerne endte mødet i kaos. Nej-sigerne mente, at der ikke var tilstrækkelig mange ja-sigere til, at de ville acceptere et ja til regeringen.
Nogle på fællesmødet mente, at især folk fra pushermiljøet spolerede mødet ved at være utilnærmelige, truende og ukonstruktive.
En navngiven christianit, som dagbladet Politiken gjorde til Christianias talskvinde, udtalte, at der var et klart flertal for et ja, men at pusherne truede deres nej-holdning igennem.
Hun udtalte videre, at det var normal praksis for den gruppe.
I dag blev ”talskvinden” så indkaldt til et ekstraordinært fællesmøde for at forklare sig.
Ifølge TVflux’s oplysninger er mødet indkaldt af nej-sigere, der vil have kvinden ekskluderet fra Christiania.
Hendes brøde er først og fremmest at udtale sig på fristadens vegne og ikke kun på egne.
Men ifølge TVflux’s oplysninger er det ikke kun i pushermiljøet, at christianitterne siger nej til regeringens tilbud.
Andre nej-sigere har politiske grunde som, at staten slet ikke skal blande sig i fristadens forhold.
Ifølge nogle christianitter bar nej-sigernes spørgsmål på seneste fællesmøde præg af, at de ikke havde sat sig videre ind i de omfattende planer for en normalisering af Christiania, for eksempel, at planen omfatter et vidt hensyn til økonomisk svagtstillede, i det mindste på papiret.
På søndag skal der afholdes endnu et fællesmøde på Christiania om, hvilket svar der gives regeringen, som har sat 1. april som frist.
I mens bliver spliden på Christiania større.
Blandt ja-sigerne savnes især en plan for, hvad der skal ske, hvis svaret bliver et nej til regeringen.
Det eneste nej-sigerne efter sigende har kunnet svare på det spørgsmål er: Vi fortsætter som hidtil og satser på at vinde en retssag mod staten.
Regeringen har derimod allerede sagt, at et nej vil betyde, at regeringen straks gennemfører det, der lovligt kan gennemføres uden en retssag og uden christianitternes medvirken.