Go to ...

22. juli 2024

ANTI-NAZI-DEMO ENDER I GÅENDE FUTTOG


30 nationalsocialister demonstrerede mod udlændinge i Danmark på Christiansborg Slotsplads. Flere hundrede moddemonstranter forsøgte at angribe demonstrationen. Nationalsocialisterne blev transporteret væk af politi, og omkring 100 moddemonstranter blev ført til Nørrebro.

 Af MIKKEL SCHOU

Danmarks Nationale Front, der opfattes som nynazister, havde indkaldt til demonstration i dag på Christiansborg Slotsplads. Omkring 30 sympatisører var mødt op. Men allerede en halv time inden demonstrationen var annonceret til at begynde, valgte politiet at spærre demonstrationen inde, så ingen længere kunne tilslutte sig.

Heller ikke pressefolk kunne nærme sig demonstranterne, der end ikke havde sørget for løbesedler til at fortælle om baggrunden for demonstrationen. En musikant trådte op og spillede lidt el-guitar og sang til, men det druknede hurtigt i mod-demonstranternes råb om:

»Ingen racister i vores gader.«

Så opgav musikanten og de øvrige begyndte at råbe deres budskab, som var:

6 nazi demo

»Danmark for danskere.«

Godt beskyttet af politi begyndte de formodede nazister at opildne moddemonstranterne til slåskamp. Da begyndte der at flyve flasker gennem luften fra moddemonstranternes side. Men der var ikke mere energi i kastene, end at flaskerne endte blandt politifolk og moddemonstranter. En kvindelig betjent blev ramt på hovedet, men hun havde heldigvis hjelm på (hun ses inden kastet på foto ovenover).

1 nazi demo

En ældre fotograf blev skåret i skinnebenet af en knust flaske.  Og pludselig lød det, at der var nazister blandt moddemonstranterne. To mænd blev overfaldet med slag og spark. Først da de lå ned, greb politiet ind og fik dem væk.

leder dnsb
Ifølge TVflux’s oplysninger er den overfaldne til venstre i billedet med blod i baghovedet lederen af DNSB (Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse)

Derefter trængte politiet  moddemonstranterne helt væk fra de formodede nazisters demonstration. Også folk, der synligt var fra pressen blev trængt væk, herunder DRs tvhold. En lille kvindelig russisk fotograf fik to slag over benene med en politiknippel.

5 nazi demo

Efter en del tumult på Christiansborg Slotsplads blev nationalsocialisterne vist ind i den nærliggende Sankt Jørgens Gård mellem Christiansborg og Slotskirken. Herfra blev de lidt senere kørt væk i tre af politiets pansrede transportvogne.

2 nazi demo
Pressefotografer jager civilpoliti, der jager moddemonstranter

Ifølge øjenvidner forsøgte en gruppe nationalsocialister, der ikke deltog i demonstrationen, at angribe moddemonstranter. De blev til gengæld jaget ned langs kanalen, hvorefter politiet greb ind og tilsyneladende anholdt to nationalsocialister.

3 nazi demo

Fra den anden side af kanalen blev der kastet flasker mod politi og de formodede nazister. Det fik politiet til at omringe omkring 100 moddemonstranter. De blev tilbageholdt, registreret og derefter i gående futtog fulgt til Nørrebro omringet af politi og køretøjer.

4 nazi demo
To piger forsøger, at slippe ud af det gående futtog

Ifølge Københavns politi blev 11 anholdt. Blandt de anholdte er både nationalsocialister og moddemonstranter. Men ifølge politiets talsmand, kan man først efter afhøringer sige noget om, hvor dedikerede de anholdte hver især er i forhold til de to synspunkter, der støtte sammen i dag.

Blandt moddemonstranterne var såvel kampklare unge mennesker, som unge, midaldrende og ældre mennesker, der ikke var indstillet på at slås.

1 DR puffes bort
Også DRs tvhold blev puffet væk på Christiansborg Slotsplads

1 politihunde christiansborg
Politi bevogtede Skt. Jørgens Gård, indtil de 30 nationalsocialister kunne køres væk

Tags:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER