Go to ...

22. april 2024

Senioranklager Lise Willer om dommen

UFORLØST DOM OM HASH


VIDEO: Højesteret afsagde i dag dom i sag om bilist, der mente, at han havde været udsat for passiv hash-rygning.

Afgørelsen gør det lettere at dømme folk for at køre med THC i blodet, men forklarer intet om passiv rygning.

AF MIKKEL SCHOU

Anklagemyndigheden oplever oftere, at bilister, der er tiltalt for at have THC fra hash i blodet under kørslen, undskylder sig med, at de har været udsat for passiv rygning.

Der har været en tendens til, at Østre Landsret frikendte bilister, der havde været udsat for passiv rygning, mens de blev dømt ved Vestre Landsret.

Derfor var det interessant, hvad Højesteret ville sige til en sådan sag. Desværre var det ikke en særlig oplagt sag, der havde nået til Højesteret. Det var den tiltalte selv, der havde ønsket den hele vejen gennem retssystemet.

RYGEKABINE PÅ EROTIKMESSE
Den tiltalte mand havde forklaret i byret og landsret, at han havde været til erotikmesse to døgn inden, han blev stoppet af politiet med for meget THC i blodet.

På erotikmessen havde han flere gange opholdt sig i en rygekabine for at ryge cigaret. Han havde bemærket, at andre røg hash i kabinen og der lugtede også af det. Han havde ikke tænkt, at det ville påvirke ham.

Det var flere år siden, han selv havde røget hash.

Alle retsinstanser tager udgangspunkt i hans forklaring. Og alle instanser anerkender hans forklaring om massiv passiv rygning. Men også Højesteret når frem til, at manden burde have vidst, at han havde udsat sig for passiv rygning, og derfor ikke skulle have kørt bil to døgn senere.

ABSURD FORKLARING
Nu handlede sagen ikke om, hvorvidt man kan blive skæv af passiv rygning. Det handlede udelukkende om, manden burde have kendt risikoen. Og det mener retten altså, at manden burde have indset.

Men mandens forklaring giver ingen mening i forhold til, hvad Retslægerådets eksperter tidligere har udtalt.

Ifølge Retslægerådet får man ikke meget THC i blodet af passiv rygning. Og hvis man selv ryger hash to gange om måneden, er det ude af blodet efter seks timer.

Så enten har manden løjet. Han har altså i virkeligheden været aktiv ryger. Ellers burde THC’en ikke kunne måles efter 40 timer, som manden har forklaret.

Eller også er det Retslægerådets udtalelser, man ikke kan fæste lid til. Under alle omstændigheder giver Højesterets afgørelse ingen hjælp til bilister, der bare lejlighedsvis ryger hash. De kan stadig ikke vide, hvor længe der skal gå siden sidste joint.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER