Go to ...

28. februar 2024

HITLER MOD STALIN


15.01.11 Med Niklas Zetterlings bog ‘Hitler mod Stalin’ om kampen på Østfronten 1941-45 bliver man klogere på, hvad der foregik i krigen mellem Tyskland og Sovjetunionen.

Og hvis man intet vidste i forvejen, er bogen fra Informations forlag lige så god som fyldig introduktion.

Af Mikkel Schou

De ufattelige tab som Sovjetunionen led under først et elendigt forsvar og siden et massivt og nådesløst modangreb, er rystende. Her var der tale om to diktatorer, der uden skrupler førte krig. I detaljer beskrives Tysklands begyndende succes i invasionen af Sovjetunionen som resultat af bedre uddannede soldater, bedre materiel og velfungerende taktikker og strategier.

At Tyskland alligevel tabte krigen mod Sovjetunionen skyldes først og fremmest de resourcer, som Stalin kunne trække på. En velordnet industri, der stort set kun producerede krigsmateriel og en befolkningsmængde, der kunne ødsles af.

Ifølge Niklas Zetterling blev 25 millioner sovjetiske soldater dræbt. Og selvom tallet måske er højt sat, står det i skærende kontrast til de tyske tab, der under Hitlers angreb på Europa, Sovjetunionen og Nordafrika samlet kun løb op i 5,5 millioner faldne soldater.

Men sådan var kampen på Østfronten ifølge Zetterling. Når de to hære stødte sammen, mistede Sovjetunionen mellem fem og ti gange så meget materiel og mandskab end Tyskland. Og Zetterling giver en troværdig forklaring på den opsigtsvækkende forskel i tabstal.

Detaljerig og skræmmende beretning
Niklas Zetterling formår i det hele at skildre detaljerne i de mange slag på Østfronten på en måde, der griber både den krigshistorisk interesseret læser og den nysgerrige, der vil vide, hvordan Hitler tabte sin krig mod hele verden. For det var på Østfronten, at Tyskland mistede sine kræfter.

De levende beskrivelser af militære overvejelser, troppeopstillinger og slag er rigeligt krydret med personlige beretninger fra begge sider af fronten – både fra samtidig brevskrivning og efterfølgende fortælling. Selv den ukyndige føres trygt og – trods emnets gru – underholdende gennem de mange militære faktuelle oplysninger. På den måde oprulles både begivenhederne på slagmarken, og de tanker de militære planlæggere gjorde sig.

Fascinerende, skræmmende og uforståeligt er ikke mindst de mange tyske omringninger af sovjetiske styrker, hvor hver gang flere hundrede tusinder soldater blev gjort til krigsfanger. Ikke underligt, at datiden blev slået med forundring og rædsel over de tyske sejre.

For en skandinavisk læser er det ikke mindst interessant, at Zetterling også giver Finland den plads og omtale, som landet fortjener i forhold til den bizarre situation, der opstod ved Sovjetunionens invasion af det lille land i 1940.

Men vi og Zetterling ved, hvordan det hele endte. Zetterling giver os detaljerne og runder af med at pege ind i efterkrigstiden, hvor tyske soldater marcherede ind i et ti år langt fangenskab som arbejdsslaver.

Denne bog er en beretning om berusende tyske sejre, der endte i et knusende nederlag, fordi Stalin lod det sovjetiske blod flyde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR