Go to ...

23. februar 2024

FORVALTNINGENS SVAR


Christianias Selvforvaltning har været under kritik. TVflux bragte i december sidste år et interview med en af kritikerne, men forvaltningen ville ikke give et modsvar. Det vil den stadig ikke.

KOMMENTAR AF MIKKEL SCHOU

En medarbejder på Christianias informationskontor, Nyt Forum, fik på TVflux lov at udtrykke sin frustration over fristadens selvforvaltning, der kan sammenlignes med en administrativ myndighed.

TVflux opsøgte Byggekontoret under selvforvaltningen for at få en kommentar til kritikken. En medarbejder mente, at der ikke var noget at komme efter og førte TVflux til dørs. En anden medarbejder sagde efterfølgende, at han var enig i kritikken, men ønskede ikke sit navn nævnt.

Det drejede sig om det rimelige i, at medarbejdere i selvforvaltningen fik løn for at deltage i møder, som almindelige christianitter i visse tilfælde er pligtige til at deltage i, men uden at modtage løn for det.

Tre uger efter at TVflux bragte interviewet med medarbejderen fra Nyt Forum, sendte forvaltningen et A-4 side langt indlæg, som tidligere havde været bragt i Christianias ugeavis. Indlægget var et forsvar for den nuværende aflønningsmodel.

SÅDAN ER LOVEN
Men indlægget berørte også en anden aktuel problematik på Christiania: Lønnens størrelse.

Fristaden har en ensartet løn for medarbejdere, der ansættes, uden hensyn til arbejdets indhold og det påkrævede forudsætninger for at bestride arbejdet, for eksempel en uddannelse.

I forbindelse med den lovpligtige renovering af fredede bygninger på fristaden er det blevet konstateret, at det kan være svært at få uddannede håndværkere til at arbejde for en christiania-løn på 148 kroner i timen.

Selvforvaltningen peger derfor på nødvendigheden af en lønstigning for visse medarbejdere.

En håndværker tilknyttet Selvforvaltningen mener, at det er nødvendigt, at Christiania omformer sig, så man kan tilpasse sig de krav, der stilles efter normalisering og køb af sig selv. Der er simpelthen opgaver, for eksempel styring af økonomi, som ikke kan overlades til frivillig arbejdskraft.

TVflux holder derfor fast i opfattelsen af, at der ulmer et oprør i fristaden. Et oprør som forvaltningen prøver at komme i forkøbet med at love både åbenhed og gennemskuelighed i lønforhold og organisation.

Mindre privilegerede christianitter frygter, at udviklingen kan ende i, at fristaden til sidst fungerer på samme måde og efter samme betingelser som ethvert andet boligselskab.

TVflux tilbød i forlængelse af modtagelse af indlægget fra Selvforvaltningen for tre uger siden, at de kunne stille op til interview. Forvaltningen har endnu ikke svaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From CHRISTIANIA