Go to ...

28. februar 2024

FOLKEFEST FOR SEJREN


VIDEO: I Moskva blev det nyeste militære isenkram kørt frem på den Røde Plads. I Den Karelske Republiks hovedstad, Petrozavodsk, var vægten lagt på minderne om sejren over Nazi-tyskland den 9. maj 1945.

AF MIKKEL SCHOU

I 27 russiske byer blev sejren over Nazi-tyskland i 1945 fejret med militære parader. I Moskva med en magtdemonstration, hvor de nyeste missiler, kampvogne og antiluftskyts blev vist frem på den Røde Plads.

I Petrozavodsk – hovedstaden i Den Karelske Republik med grænse til Finland – var omkring 50.000 mennesker på gaden til en folkefest.

På den store plads foran byens teater blev de lokale militære tropper præsenteret i geled og seks kampfly overfløj kortvarigt menneskemængden.

Fire militære køretøjer og kanoner fra krigens tid var opstillet på pladsen, som især små børn gerne ville fotograferes på.
I Petrozavodsk var paraderne med soldater i nypudsede sko og nystrøgede uniformer mere flotte end skræmmende.

Folk i alle aldre mødte op med et lille diskret mærke på frakken til minde om sejren eller plakater med foto af slægtninge, der var blandt de omkring 25 millioner sovjetborgere, der døde under 2. Verdenskrig.

Tanken om, at 9. maj fejres som en hyldest til Putin eller er et udtryk for Ruslands krigeriske hensigter, afvises af næsten alle russere i Petrozavodsk.

Det er derimod en tradition, der skal fastholde mindet om den tragedie Nazi-tysklands angreb på Sovjetunionen og den fire år lange krig var for især Ukraine, Hviderusland, Kaukasus og Rusland.

I den seneste udgave af avisen Literaturnaja Gazeta spørger en skribent, hvordan Sovjetunionen, uforberedt som landet var, i 1945 kunne vinde over den tids mægtigste hær. Og skribenten svarer: Fordi det ikke bare var et angreb på et land, men på et helt folk, der efter planen skulle udryddes eller gøres til slaver. Og derfor, siger skribenten, var det også et helt folk, der ofrede alt for at sejre.

I år falder 9. maj på en tirsdag. Det har fået mange til at holde fri om mandagen og dermed få en lang weekend. Nogle er taget i datjaen, og Petrozavodsks caféer og restauranter er mere fyldte end sædvanligt.

For byen er det en fest. Måske i sin stemning til at sammenligne med en dansk Grundlovsdag – bare mere folkelig.
Ifølge den russiske internetavis Znak har fejringen af 9. maj i Rusland kostet mindst en milliard rubler svarende til 125 millioner danske kroner. Det kan støde enkelte russere, at der bruges så mange penge, når pensionister og arbejdsløse har svært ved at få det til at løbe rundt.

Men det er trods alt mindre end én krone for hver 144 millioner russiske indbyggere. Og i Petrozavodsk, der er på størrelse med Aarhus – er der masser af musik og underholdning dagen igennem, der sluttes med fyrværkeri om aftenen.

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER