Go to ...

24. juni 2024

DEN GODE GAMLE TB-BUS


VIDEO: Mere end 100 mennesker får i København hvert år diagnosen Tuberkulose.  I Danmark som helhed er tallet omkring 220. Det er et fald på 73 % siden år 2000, selvom tallene mellem 1990-2010 var stigende.

I Region Hovedstaden udgår opsporingen fra Gentofte Hospital. I sommerhalvåret kører de rundt i København med en røntgenbus og opsøger især udsatte grupper af borgere.

Siden 1950’erne har der kørt røntgenbusser i København. De er blevet skrottet i 1997 og 2011 på grund af alder. Men ellers har bussen kørt med enkelte pauser. Den nuværende bus fik Region Hovedstaden i 2012 efter pres fra ”Hus forbi”.

For at blive smittet skal man naturligvis først og fremmest udsættes for smitte. Over halvdelen af de smittede er borgere med anden etnisk baggrund end dansk. Det skyldes formentlig, at de bliver smittet på rejser til ud- eller hjemlandet.

De fleste bliver raske igen efter en streng antibiotika-kur. Omkring år 1900 skyldtes en tredjedel af dødsfaldene blandt 15 til 60-årige i Danmark tuberkulose. Den gang var tuberkulose en af de sygdomme, der kaldtes tæring.

TVflux tog til Gentofte for at høre, hvem der er i risiko for at få tuberkulose i lungerne.

AF MIKKEL SCHOU

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From KULTUR