Go to ...

23. februar 2024

BRUGERNE MÅ VENTE PÅ DR´S NET-TV


Der er kun plads til 1.000 brugere af live-tv på nettet hos DR. Hvis nettet er din eneste adgang til TV skal du betale licens, selvom adgangen er meget smal. Politikere vil have garanti for at DR kan følge med den tekniske udvikling.

Af MIKKEL SCHOU

Det kan være svært at komme til som bruger på DR-TV på nettet. Du bliver ofte mødt med besked om, at der er for mange brugere på. Forsøg senere. Eller du kommer på og udsendelsen hakker sig igennem.

DR er opmærksom på problemet efter, at en del brugere har henvendt sig.

DR’s udviklingschef for nye medier, Erik Kjeldsen, siger, at der er tale om en teknisk fejl.

DR ved endnu ikke om fejlen ligger hos DR eller den private udbyder Jay.net, der skal sørge for at DR’s signaler kommer ud på internettet.

Begrænset kapacitet
DR har købt kapacitet hos Jay.net til 1.000 samtidige brugere af DR net-TV.

Meget mere er det i dag ikke teknisk muligt at få plads til på internettet i den høje kvalitet, som DR sender i.

Til gengæld er det næsten problemfrit at hente DR’s udsendelser ”on demand”. Det vil sige udsendelser, der ikke udsendes live.

”DR-TV på nettet er et supplerende tilbud, som næppe mange vælger frem for det almindelige TV”, siger Erik Kjeldsen.

Det må ses i sammenhæng med, at de fleste i forvejen har et TV og derfor allerede betaler licens.

Erik Kjeldsen forudser, at det om nogle år vil være teknisk muligt, at sende TV live på nettet uden begrænsninger. I dag skønner han, at grænsen for samtidige brugere af kvalitets-tv på nettet er 1.500 til 2.000.

DR’s forpligtelse
Men den megen omtale af den nye medielicens, der trådte i kraft ved nytår har måske fået flere til at interesse sig for net-TV.

Brugerne kan have fået den tanke, at hvis de skal betale for muligheden for at se DR på nettet, så måtte DR også kunne levere varen.

Det er DR ikke forpligtet til, siger Erik Kjeldsen:

” Live-TV på nettet er et forsøg. Den nye medielicens er et krav om betaling for alt det DR tilbyder, også på nettet. Og så er det en fremtidssikring. Politikerne har forudset, at de nuværende tv-apparater forsvinder i takt med udviklingen af computere og net-adgang”, siger Erik Kjeldsen.

Men ifølge SF’s medieordfører, Holger K. Nielsen, var det en forudsætning for loven om medielicens, at folk vil se mere TV på nettet.

”Derfor er DR forpligtet til at kunne levere til de brugere, der er og som kommer”, siger Holger K. Nielsen. Han vil tage problemet op på det næste møde i Kulturministeriet blandt medieordførerne på torsdag.

Også de radikale mener, at der skal være kapacitet til de brugere, der måtte være. De radikales medieordfører, Simon Emil Ammitzbøll, vil have DR til at redegøre for, hvordan DR vil følge med efterspørgslen på TV på nettet. Men han understreger, at medielicensen er betaling for alt det DR udbyder, altså også for eksempel radio og skrevne nyheder på nettet.

Medielicensen skal betales for selve apparatet eller internetforbindelsen, uanset hvad det bruges til.

Ligesom et TV-apparat tidligere automatisk udløste krav om licensbetaling.

Tags: ,

More Stories From NYHEDER