Go to ...

22. juli 2024

ADVOKAT: LOV OM HASH I TRAFIK ER FORKERT


Nul-tolerance for hash i bilisters blod bygger på forkerte videnskabelige fakta. Det fremgik i går, da en bilist i Københavns byret stod tiltalt for at køre bil under påvirkning af euforiserende stoffer. Dommen falder i næste uge.

AF MIKKEL SCHOU

Det er 25 måneder siden, at en bilist efter en blodprøve fik inddraget sit kørekort, fordi blodprøven viste 0,0062 mg THC pr kg blod. Den såkaldte bagatelgrænse er 0,001 mg/kg. Bilisten hævder, at der var gået fire dage, siden han senest havde røget hash.

I går kunne sagen afsluttes i Københavns byret. Den har været udsat fire gange, blandt andet fordi man har ventet på, at Retslægerådet skulle besvare en række spørgsmål.

Et af spørgsmålene til Retslægerådet var, hvor længe THC kan måles i blodet. Dét kunne Retslægerådet ikke svare på. Det kommer nemlig an på, hvor ofte man ryger, og hvor dybt og hvor meget man inhalerer.

Advokat Knud Foldschack, der førte sagen, argumenterede for, at lovgivningen er ubegrundet stram, når en førstegangsovertrædelse medfører en frakendelse af kørekortet i tre år. Især når man ikke ved, om bilisten reelt var påvirket af den smule THC, der var i blodet.

Advokaten kunne henvise til forskellig litteratur og undersøgelser, der alle viste, at en rus efter hashrygning varer mellem tre og fire timer.

»Nultolerancen bygger på forkerte videnskabelige fakta. I betænkningen fra 2007, der er grundlaget for loven, fremgår det, at man mener, at THC kun kan måles over nul-grænsen i fem timer efter, at der er blevet røget. Men Sundhedsstyrelsen mener, at det kan dreje sig om flere dage, og Retslægerådet ved det ikke«, sagde Knud Foldschack.

»Den grænse man har sat, er ikke videnskabeligt begrundet, når man ved, at rusen varer i tre til fire timer. Man er altså ikke nødvendigvis påvirket, når man er over grænsen«, sagde advokaten.

Torsdag i næste ventes Folketingets retsudvalg at komme med en beretning om loven med henblik på at gøre sanktionerne mildere ved kørsel med THC i blodet. Og fredag falder der dom i ovennævnte sag.

Tags: ,

7 Responses “ADVOKAT: LOV OM HASH I TRAFIK ER FORKERT”

 1. Benjamin O
  28. april 2015 at 11:11 am

  Er der kommet svar i høring=?

  • mikkel
   28. april 2015 at 12:22 pm

   Det er en beretning, som så vidt vi ved, bliver vedtaget på torsdag i retsudvalget. Men den bliver nok ikke så revolutionerende, som man kunne ønske sig. Og det bliver nok bare en opfordring til regeringen og ikke et pålæg. Vi skriver om det, når der er sket noget 🙂

 2. Tao
  16. april 2015 at 8:07 am

  Har en ven, der efter at have siddet en aften i et lokale hvor der blev røget joints, målte positiv tre dage efter på en urinprøve. Her snakker vi altså passivt skæv….Helt ude i hampen

 3. Mikkel
  12. april 2015 at 11:39 pm

  Hej.. Jeg ryger altså bong hverdag i næsten 7 år og da jeg hold en pause på 6-7 mdr. kunne de sporer THC i mit urin over 60 dage( 2 mdr. ) efter jeg havde røget sidst..

 4. Johnny
  12. april 2015 at 8:04 pm

  Men er det virkelig THC-andel de måler / kan måle? Jeg trodde det de målte var metabolitter etter nedbrytingen av THC?

  • mikkel
   12. april 2015 at 8:18 pm

   Nedbrydningen af THC kan spores i urin og spyt i en måneds tid. Det aktive THC måles i en blodprøve. En dansk ekspert siger, at man kan ryge et par gange om måneden og være under nul-grænsen efter 4-6 timer. Men hvis man ryger to gange om ugen, kan man aldrig lovligt køre bil i Danmark. Der kan også gå en måned eller mere efter at man har stoppet med et massivt forbrug. THC lagre i fedtvæv og frigives endnu mere efter fysisk aktivitet.

 5. walther langtved
  12. april 2015 at 12:08 pm

  Jeg mener også at det er forkert da jeg selv har røget en gang og mener dagen efter jeg har røget er jeg helt frisk igen mod sat hvis jeg har drukket spiritus er jeg ødelagt og selv om jeg ved at spiritussen er ude af kroppen mener jeg ikke jeg er i stand til at køre bil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER