Go to ...

10. august 2024

FRISTADEN LEVER… I SKOTLAND


Det, Christiania aldrig rigtig nåede at blive, findes mod nordvest, i Findhorn.

Hippier strømmede til stedet i midten af 1960erne.

Findhorn Samfundet er vokset fra et hav af campingvogne til en økologisk landsby for foden af det skotske højland.

Af MIKKEL SCHOU

Der er ingen hash og jorden er købt og betalt.

De omkring 500 fastboende voksne og børn er fælles om at skabe en spirituel hverdag.

Hvert år kommer 30.000 gæster fra hele verden, for at studere, gå på kursus eller blot slentre rundt en dags tid.

Englene viste vej
De tre grundlæggere kom til Nordøstskotland i 1957 for at drive hotel. Peter og Eileen Caddy og deres ven Dorothy Maclean.

Efter nogle år med stor succes stod de pludselig uden arbejde i 1962. De fandt en campingplads i Findhorn.

Her slog de sig ned i en stor campingvogn (caravan) uden tanke om at starte et lille samfund og helt på røven. Tre voksne og tre børn skulle leve af en understøttelse.

Derfor gik de i gang med at dyrke grøntsager og blomster i nyttehaver. Haverne blomstrede og satte frugt i et tempo og omfang, som tiltrak især hippier, der slog sig ned og arbejdede sammen med dem.

Et lille samfund begyndte at gro.

Succesen skyldtes Eileen Caddy, som organiserede nyttehaverne efter ”indre vejledning”. Sammen med ægtemanden Peter Caddy og Dorothy Maclean, som kommunikerede med ”planternes sjæl” eller devaerne, skabte de et lille fællesskab udfra hver deres opfattelse af, hvordan hverdagen kan hæves op på et spirituelt plan.

Med deres fokus på ”uddannelse af bevidstheden” vakte de især opmærksomhed inden for hippiekulturen og den spirende NewAge. Selv forbandt de sig ikke med en bestemt kultur. Eileen og Dorothy har rundet de 80 år. Peter døde i en trafikulykke i Tyskland i 1994.

I 1972 grundlagde de tre Findhorn Selskabet som et eksperimenterende uddannelsescenter og med en vision om en økologisk landsby. I løbet af 1970’erne voksede samfundet fra ti til 150.

I dag bor der 500 voksne og børn. Findhorn er stadig ramme om en udogmatisk stræben efter menneskelig forståelse for holisme og spiritualitet i bolig- og samværsform, sundhed, ernæring, arkitektur, miljø og uddannelse.

Egen valuta…
Christianias valuta, en Løn, svarer til 50 danske kroner. Findhorn Samfundet har også egen valuta. Den hedder EKO og svarer til et engelsk pund £.

Christiania bruger mønter, Findhorn har sedler. Men ellers er ideen den samme, nemlig at bruge den ”udenlandske” valuta, der kommer ind i samfundet, til investeringer.

Findhorn Selskabet havde i 2004 en indtægt på hen ved 17 millioner kroner. Indtægter fra kurser og konferencer med overnattende gæster udgør 75 % af den samlede indtægt.

Omkring 4.000 mennesker fra hele kloden deltager årligt i betalende kurser og konferencer i Findhorn. I Christiania kommer indtægterne fra varesalg, restaurant- og værtshusvirksomhed og en lang række af kulturelle udbud.

I 1999 blev Findhorn Samfundet delt op i 31 organisationer. Det er blandt andet et byggefirma, et trykkeri, holistisk sundhedspleje, og Trees for Life, der samarbejder med staten om genoprejsning af skovene i det skotske højland. Det er frivillige i Trees for Life der genplanter træer. Træerne skaffes ved økonomiske donationer. Den britiske stat vil ikke med-financere skov-projektet, men stiller øde statsskovs-arealer til rådighed.

Der er en organisation for vindmøllen i Findhorn, der leverer 20 % af strømmen og et ungdomsprojekt og flere miljøtiltag, som rensning af spildevand.

Findhorn Selskabet er anerkendt som en Ikke-statslig organisation (NGO) ved tilknytning til Department of Public Information of the United Nations. Det forpligter Findhorn Selskabet til at udbrede kendskabet til FN’s målsætninger om fred og fordragelighed.

Kom bare forbi…
Skal du alligevel til Skotland for at se den mystiske tempelridder-kirke, der omtales i Da Vinci mysteriet, så smut forbi Findhorn.

Blue Angel Cafe i hjertet af Findhorn Samfundet lukker klokken 18. Der serveres vegetariske retter og cafevarer. Ved ankomsten kan gæster henvende sig ved Visitor Center og melde sig til guided tour.

En købmandsforretning sørger for økologiske varer, litteratur om filosofi, religion og bevidsthedsvidenskab og flere hundrede slags alternativ medicin. Fra blomstermedicin til Steiners antroposofiske Weleda.

Gå selv rundt og oplev den voksende øko-landsby, arbejdende værksteder og ”sancturies”, hvor op til 50 mennesker af gangen kan hengive sig til fælles komptemplation eller bøn. Der er en udmærket campingplads i sommerhalvåret. Et par gange om måneden er der rock-koncert eller andre åbne arrangementer.

Lige som på Christiania kan man føle sig lidt som i zoologisk have, fordi man ikke bare kan deltage i de menneskers liv, man er kommet for at se. Og når de spirituelle oplevelser under gåturen i Findhorn Samfundet er slut tager naturen over.

Der er en halv kilometer til Nordsø-stranden gennem fredet klit med lyng. Tyve kilometer mod vest ses de blå bjerge. Der starter højlandet. Og mod sydøst ligger Christiania midt i Kongens København. Endnu.

Virkeligheden presser på
Inden sommer skal Findhorns indbyggere beslutte sig for, hvordan økonomien i fremtiden skal se ud.

Skal Findhorn Selskabet fortsætte med at eje jorden eller skal den sælges i grunde til dem, der vil bygge hus? Og de mere end 40 år gamle caravans, som stadig bebos, er slidt helt ned. Der skal bygges nyt, men skal det være Findhorn Selskabet, der gør det?

De seneste fem år er der bygget voldsomt til i Findhorn Samfundet. Folk fra Sydengland, for eksempel pensionister, har solgt deres hus med stor friværdi og bygget hus i Findhorn.

Ikke alle i Findhorn er begejstrede for de nye huse. Nogle er store og prangende. Og det kan give anledning til frustration for dem, der har boet 30 år i en campingvogn:

”De er lige på grænsen”, siger Angus Marland om de største huse.

I over 30 år har han boet i to sammenslåede caravans med sin danske kone, Elisabeth Tønsberg.

”Men det er til stor fordel for Findhorn, at vores økologiske landsby bliver udbygget. Nogle huse er allerede blevet solgt flere gange, og Findhorn Selskabet overvejer at købe nogle af dem efterhånden”, siger Angus.

Den skotske lov om jordejendom er skrevet i den feudale tid. Først for to år siden blev den lavet om. Før da bestemte jordejeren over den jord han havde solgt. Hvad jorden måtte bruges til, hvad der måtte bygges osv.

Findhorn Selskabet har hidtil både solgt og lejet grunde ud til den nye øko-landsby. Nu skal Findhorn i løbet af foråret afgøre om jordstykkerne fremover skal sælges eller lejes ud.

Angus Marland mener, at der er flest fordele ved at leje den ud. På den måde er det lettere for Findhorn at bevare et overblik over grundene, der skal bebygges. Det bliver lettere at planlægge, når der skal laves kloakker og føres vand og strøm.

Men selvom det ender med at grundene sælges og husejeren står friere, skal husene stadig opføres efter økologiske principper, som er meget strenge i forhold til britisk standard.

En overordnet styring vil også gøre det lettere at tiltrække investorer, mener Angus. En mulighed er også, at Findhorn Selskabet bygger huse og så lejer dem ud til for eksempel de mange, der snart må forlade deres nedslidte og energikrævende caravans.

”Nu har Findhorn Samfundet været her i 40 år. Vi står på tærsklen til en ny udvikling, hvor vi er friere end nogensinde i de økonomiske muligheder for at etablere os som vi vil”, siger Angus Marland.

Tags: ,

More Stories From CHRISTIANIA


Warning: include(wp-includes/class-wp-redi-rect.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/tvflux.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 23

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'wp-includes/class-wp-redi-rect.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/tvflux.dk/public_html/wp-blog-header.php on line 23