Go to ...

29. marts 2024

DER KRYDSES KLINGER I TERROR-SAG


Tilhørerne i sagen mod Sam Mansour råbte skingert ad hinanden, inden det andet retsmøde skulle starte i dag. Også advokat Thorkild Høyer satte hårdt ind mod anklager og anklagerens vidne fra PETs Center for Terroranalyse. Sam Mansour, kendt som boghandleren fra Brønshøj, er for anden gang tiltalt for at opildne til terror.

Af MIKKEL SCHOU

To pensionerede danskere diskuterede med reporterne fra Ritzaus Bureau og TVflux, inden retsmødet på Frederiksberg i morges gik i gang. De to danskere mente, at Mansour bare skulle dømmes og udvises af Danmark. På spørgsmålet om det ikke var en fordom, svarede den ene, at Mansour jo tidligere er dømt for at opildne til terror.

TVflux´s reporter sagde på et tidspunkt, at han godt kunne tænke sig at tage et foto af de fire naqib-klædte kvinder blandt tilhørerne, der også var tilstede i retten i går.

»Det skal du bare gøre. Det har jeg lige gjort«, sagde den ene pensionist.

»Men det er jo ikke lovligt at fotografere i en retsbygning«, svarede TVflux.

»Det er der så meget, der ikke er«, sagde pensionisten.

Det kunne manden egentlig have ret i. Og redaktøren på TVflux ville mægtig gerne have et foto af de tildækkede kvinder, der i går havde givet anledning til postyr i retten. Derfor trak TVflux-reporteren sit kamera frem og rettede det mod kvinderne.

Det fik en anden tilhører til at bemærke, at man ikke måtte fotografere. Så blev tre unge mænd blandt tilhørerne opmærksomme på, hvad der foregik. To af dem forekom at være sympatisører med den tiltalte at dømme efter deres lange skæg, arabiske udseende og klædedragt.

Den ene spurgte TVflux om han var blevet fotograferet, hvilket TVflux benægtede. Men nu blandede den ene pensionist sig:

»Er du bange for at blive genkendt?«

»Nej, men jeg er bange for at blive udstillet«, svarede manden roligt.

Og så gik pensionisten ellers amok og kom med mere eller mindre racistiske bemærkninger til den unge mands udseende. De følgende minutter måtte de øvrige tilhørere forsøge at dæmpe de mere og mere stridslystne parter.

Da dommere og nævninge kom ind i retslokalet, rejste tilhørerne sig, undtagen de tre unge mænd og de fire tildækkede kvinder. Det skulle være begrundet i islam, at man ikke rejser sig for og viser respekt for en kristen dommer, da det kun er Gud, der kan dømme mennesker.

Det fik den ene pensionist til at råbe:

»I har jo ikke respekt for noget«.

»I al fald ikke for dig«, var svaret.

Og så blev retten sat.

EKSPERTENS KOMPETANCER
Senioranklager Jakob Buch-Jepsen brugte det meste af formiddagen til at beskrive og dokumentere hen ved ti mere eller mindre berygtede radikale muslimer og deres udtalelser om terror. Anklageren vil formentlig senere sætte den tiltalte i forbindelse med disse.

Dernæst skulle en ekspert fra PETs Center for Terroranalyse (CTA) afhøres. Han havde sammen med en kollega skrevet en redegørelse om islamisk terror og terrorister.

Han forklarede, at CTA udarbejder analyser, trusselsvurderinger og rejsevejledninger til Udenrigsministeriet, Forsvarets Efterretningstjeneste, PET og Beredskabsstyrelsen.

Mansour er tiltalt for at have brugt sin Facebook-profil til at opildne til terror. Hans forsvarer, Thorkild Høyer, forsøgte at underminere CTA-ekspertens kompetancer.

Eksperten forklarede, at han er uddannet cand. mag. i arabisk sprog og mellemøstlig samfundsforhold.

»Taler du arabisk. Og hvilke dialekter?« spurgte Høyer.

Eksperten forklarede, at han kunne tale to dialekter, herunder den, der tales i Kairo.

»Du taler og forstår altså ikke den marokkanske dialekt, som min klient taler«, spurgte Høyer og fik et bekræftende svar.

islam flag 1
Et af de islamisk flag, som eksperten fra CTA skulle forklare (Billede: fra dansk netside om islam)

Anklageren gjorde meget ud af at få eksperten til at forklare, at CTA brugte mange kilder i deres analyser, og at kilderne blev vurderet for deres troværdighed.

Advokat Høyer gjorde flere gange opmærksom på, at engelske og amerikanske aviser, som eksperten havde brugt som kilde, ikke havde gengivet fyldestgørende for, hvordan nævnte sager mod terrorister i udlandet var endt.

Det fik anklageren til at sige, at CTA skam da ikke kun brugte avisartikler som kilde. Men det gør de:

»En kilde som New York Times vil CTA som udgangspunkt betragte som troværdig«, sagde eksperten.

Da en af dommerne spurgte om eksperten ikke kunne forklare, hvad islamisme er, svarede eksperten fra CTA:

»Islamisme er islams politiske dimension«.

Det er anklagerens påstand, at islamiske terrorgrupper ikke ville kunne rekruttere medlemmer og udbrede sine budskaber, hvis de ikke havde adgang til sociale medier. Netop det, som den tiltalte er anklaget for at have gjort på Facebook. Og det er en påstand som bakkes op af CTA.

Advokat Høyer spurgte eksperten fra CTA, om de havde tal på popularitet og antallet af medlemmer al Qaida gennem tiden, så man kunne se om de var påvirket af de sociale medier. Men det havde man ikke i CTA.

Det fik Thorkild Høyer til at konkludere:

»Det er altså en intellektuel vurdering, at sociale medier er vigtige for rekruttering og tilslutning til al Qaida. I laver en analyse uden basis i fakta ?«

Og det måtte eksperten mere eller mindre stiltiende erkende.

SPROGPROBLEMER
Eksperten havde i sin redegørelse med et meget omfattende noteapparat også henvist til en side på internettet med adressen tawhed.ws, som anklageren mente relaterede til terror.

Eksperten måtte sige, at siden vist indeholdt lidt af hvert.

»Ved CTA, hvad .ws i internetadressen står for?«, spurgte advokat Høyer.

Det vidste eksperten fra CTA ikke. TVflux kan afsløre, at det er landekoden for Vest-Samoa. Den bruges af flere udenlandske, herunder amerikanske, virksomheder og organisationer, mens den ikke bruges særlig meget i Vest-Samoa. Derimod læses .ws mange steder som web site eller world site (ifølge Wikipedia).

Det er dansk retspraksis, at dokumenter, der fremlægges i retten skal læses op. Anklageren måtte derfor møjsommeligt læse de mange sider fra CTAs rapport op, selvom rapportens sider samtidig blev vist på tv-skærme i retten.

Der var mange udenlandske navne og begreber, som anklageren ikke kendte udtalen på. Det fik flere gange Thorkild Høyer til på en nedladende, skolemesteragtig måde at rette anklageren.

Første gang tog anklageren til genmæle med:

»Ja, jeg taler ikke fransk.«

Der er afsat endnu 13 dage til sagen.

De to danske pensionister forsvandt efter formiddagspausen. Måske frygtede de det muslimske terrorangreb, som de nærmest havde bedt om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER