Go to ...

29. marts 2024

DEMOKRATI I EN BY I RUSLAND


Bortset fra USA og Nordkorea er der intet land som Rusland, der af omverdenen identificeres ved dets leder. TVflux har brugt to uger i Ruslands kulturhovedstad Sankt Petersborg på at finde spor af Putin. Middelklassen har det tilsyneladende godt, andre er fattige eller ufattelig rige, og hverdagen er vigtigere end præsidenten

Af MIKKEL SCHOU

1 hunde
Så længe middelklassen har det godt er der fred og ro i det store land mod øst

Det første, der slår én ved ankomsten til Sankt Petersborg, er de store, nye og dyre vestlige biler på gaden. Højst én procent er af gammelt russisk fabrikat. Folket ser også nydeligere – og vestligt – påklædt ud end i København. Det går efter sigende og syn godt for middelklassen i Sankt Petersborg. Information har i to uger gået rundt i byen og talt med dens indbyggere om politik. Russerne taler frit og gerne, også politibetjente på gaden, dog ikke altid til citat. En avisredaktør takkede nej til at fortælle om pressens arbejdsbetingelser, og andre sagde bare tja, når de blev spurgt, om de holdt af Putin. En ung lesbisk kvinde vendte aldrig tilbage. Sankt Petersborg har en befolkning, der er lidt større end hele Danmarks.

social plakat 1
Plakat fra de sociale myndigheder. Pigen på plakat siger: Jeg leder efter mor

KLEPTOKRATI
TVflux møder første gang den 77-årige tidligere elektro-ingeniør, nu pensionist, Leonid Romankov på Det Danske Kulturinstitut i byen og aftaler at mødes en anden dag til en samtale om Rusland. Han var valgt ind i Sankt Petersborgs lovgivende forsamling fra 1989-2002 for det liberale parti Unionen af Højrekræfter.

Hvordan vil du beskrive det russiske samfund?

”Økonomien er ikke dårlig. Men den bliver hele tiden ringere. Industriproduktionen falder på grund af korruption, inkompetence i statsadministration og erhvervsliv, og forkerte politiske beslutninger. Det er kleptokrati eller statskapitalisme. Det hænder da, at lokalpolitikere bliver arresteret for korruption. Men loven gælder ikke for Putins venner”, siger Leonid.

Hvad frygter du mest?

”Revolution. Eller opstand af en slags. Russere har ry for at være meget tålmodige. Da Putin blev genvalgt i 2012, gik 100.000 på gaden i Moskva og demonstrerede mod valgfusk. Så folk kan godt presses til at gå på gaden. Vi kalder det er en kamp mellem tv og køleskab. Tv er fuld af propaganda om, hvor godt det går i Rusland, men i køleskabet kan folk se, hvor meget der er at spise. Hvis Putin bliver genvalgt i 2018, er jeg bange for at der kan bryde en opstand ud. I dag lever 20 millioner borgere under fattigdomsgrænsen. Det gælder især folk uden for de store byer.”

1 fattig
Boligblok i lille by 240 km nordøst for St. Petersborg

TVflux har spurgt tilfældige repræsentanter for følgende faggrupper: En medarbejder på en café tjener omkring 3.000 danske kroner om måneden. En politibetjents grundløn er 2.500 og en buschaufførs 4.500. Det sidste er gennemsnitslønnen for almindelige lønmodtagere. Den højeste offentlige pension er på 2.500 kroner og understøttelse mindre end 1.000.  En bankansat med en firehjulstrukket BMW beklagede sig kun over indkomstskatten, der er på hele 13 (tretten) procent. Det er ikke usædvanligt med en husleje på 2.000 kroner.

Hvor vil russerne gerne hen?

”De ønsker normale, europæiske forhold. Respekt for menneskerettigheder, uafhængige domstole, en fri presse, frie og uforfalskede valg, og gode relationer til Vesten. Det gælder i al fald for intelligentsiaen. Almindelige mennesker ønsker måske bare velstand og tænker ikke på politik. Men de forstår ikke, at velstanden skyldes indtægter fra vores olie og ikke Putin.”

Han forklarer også, at når de nyrige bygger deres paladser, bliver der løn til arkitekten, bygningsarbejdere og dernedad.

Hvordan mærker almindelige russere vestlige sanktioner?

”Det gør de ikke direkte. Det er kun oligarkerne, der er berørt. Det er den russiske embargo mod europæiske fødevarer, russerne kan mærke. Siden embargoen er prisen på fødevarer steget med 10 til 15 %. Men Putin havde da en pointe, da han sagde, at embargoen kunne inspirere russisk landbrug til at producere noget mere. Men vi mangler bare moderne landbrugsteknologi og tiden til en omstilling.”

Hvor er Rusland på vej hen?

”Nedad. Putin har kun én plan. At blive ved magten. I 2018 skal han genvælges. Det kan han blive ved at arrangere og vinde en lille krig eller ved at undertrykke folk. Hver måned bliver et dusin mennesker anholdt for politisk aktivitet. Lige nu sidder der 261 politiske fanger i Rusland. Nogle når at emigrere til Vesten, inden de bliver fanget.”

SUVERÆNT DEMOKRATI
Nikolaj Khotimski er 21 år og studerer virksomhedsøkonomi på Sankt Petersborgs universitet. Han bor med sine forældre, der er ingeniør og læge, og en yngre søster. Den ældste søster er flyttet sammen med kæresten. Nikolaj har sit eget værelse, men så snart han får et fritidsarbejde vil han finde en lejlighed at dele med nogle kammerater.

1 nikolaj

”Da jeg var 18 ville jeg til Vesten. Det er nemmere at gøre karriere dér og uden korruption. Men nu vil jeg hellere blive og tage kampen op om at ændre situationen i Rusland. Min generation har en mere åben attitude og ingen sovjet-mentalitet. Så vi accepterer ikke korruption, som vores forældre var vokset op med i Sovjetunionen og under forbryder-regimet, som Jeltsin-perioden tillod”, siger Nikolaj.

Er Rusland demokratisk?

”Det er svært at svare på. Er demokrati et styre efter folkets vilje? Flertallet ønsker Putin, så, ja, det er et demokrati. Vi kalder det suverænt demokrati i betydningen uafhængigt. Uafhængigt af vestlig indflydelse og tankegang. Jeg stemte ikke på Putin sidste gang, men jeg tror, at det stort set var et fair valg med mindre uregelmæssigheder”, siger han.

Til præsidentvalget i 2012 stemte Nikolaj på Prokhorov, fordi kandidaten har liberale ideer, vil forbedre forholdet til EU og erstatte værnepligten med en professionel hær.

”Når Putin er så populær, er det mere fordi russerne stemmer på en personlighed end som i Vesten, hvor de leder efter en direktør til at køre samfundet. Russerne mener ikke, at det betyder noget, hvis præsidenten overtræder loven for at gøre noget godt. Jeg synes om systemet i Sverige. På det sociale område er jeg liberal og på det økonomiske socialdemokrat. Pensioner og understøttelser er alt for lave i Rusland. Men jeg savner ingenting, jeg er en fri mand i Sankt Petersborg. Ja, bortset fra bureaukratiet, som jeg i øjeblikket bruger meget tid på for at dokumentere, at jeg har lov at udsætte min værnepligt, så længe jeg studerer”, siger Nikolaj.

1 rekrutter
Rekrutter i Sankt Petersborg

Han mener, at demonstrationen mod Putins genvalg, hvor 100.000 var på gaden i Moskva, var et skridt i en bedre retning. Demonstrationer før da var aggressive og dårligt organiseret. Og han har aldrig selv deltaget i en.

”Det virker i sidste ende bare kontraproduktivt at demonstrere. I Sankt Petersborg demonstrerer folk hellere mod moderniseringer af den gamle bydel. Men Rusland er i et limbo. I Sovjet-tiden havde folk en ideologi at forholde sig til. Vi har stadig ikke fundet noget at erstatte den ideologi med. Folk fik nok af, hvad der skete under Jeltsin, som de forbinder med vestlig liberal ideologi. Det er også derfor russerne i dag hellere accepterer korruption, lidt militarisme og et system, der nogen gange ikke ser ud til at kunne løse sociale problemer. Og flere revolutioner orker russerne ikke”, siger Nikolaj og tilføjer, at Rusland også bør se ud ad igen:

”Vi skal finde partnere i vores omverden, men ikke Kina. Vi ville gerne med i EU i 1990’erne, men vi blev ignoreret af Vesten. Rusland prøver i dag at vise, at vi er stolte af os selv. Men Rusland skal nok være mere politisk stabilt, før det kan spille den rolle, det fortjener”, mener Nikolaj. TVflux havde spurgt en ung kvinde på en restaurant, om hun kendte nogen, der ville tale med en journalist om politik. Hun ringede tilbage nogle dage senere og sagde, at hendes venindes lillebror gerne ville. Det var Nikolaj.

DEMOKRATI ER ILLUSION
TVflux møder den 25-årige psykologistuderende Vsevolod Dobrotvorskij, kaldet Serva, til en rockkoncert på det flotte spillested Aurora med udsigt over Neva-floden. Vi aftaler at mødes på en café en af de næste dage.

”Man skal forstå historien for at forstå, hvorfor Rusland er i opposition til USA, ligesom Sovjetunionen var det”, siger Serva indledningsvist. Men Information vil hellere høre om, hvordan Rusland er i dag.

”Putin er en god politiker i en vanskelig tid, hvor han skal manøvrere mellem vestlige forsøg på dominans og russiske forventninger”, siger Serva.

1 sovjet
Sovjetisk slagord fra slaget om Stalingrad: Intet skridt tilbage

Men er Putin enerådende diktator?

”USA’s Obama er underlagt banker, militærindustri og store virksomheder. Hvem er Putin styret af? Det spørger russerne hinanden i familien, på jobbet eller studiet. Vi ved det ikke. Men han er tidligere KGB, så han er selvfølgelig underlagt de kræfter, der satte ham ind: Militæret og FSB. De russiske banker og industrien har han fået kontrol med gennem lovgivning”, siger Serva.

Er Rusland demokratisk?

”Demokrati er en illusion. Også i Vesten. Hvis det var som i det gamle Grækenland, hvor man valgte mellem uddannede senatorer… Når de folkevalgte politikere i Dumaen er sportsfolk, skuespillere, banditter og freaks, så er der ikke tale om demokrati. Men det mener I måske i Vesten?”

Hvordan skal et politisk system se ud?

”Et troværdigt politisk system bør hvile på love, der kan ændres ved folkeafstemning. Og en god regering skal være interesseret i åbenhed, så befolkningen objektivt kan bedømme den. Det kan vi ikke i Rusland i dag. Men jeg er lidt pessimistisk i forhold til hele den globale udvikling. Vi sidder på et tog, der kører så hurtigt – teknologisk, miljømæssigt og på andre måder – at vi ikke når at opdage de ændringer, vi skal forholde os til”, siger Serva.

Filosofisk betegner han sig som buddhist, politisk som kommunist.

”Jeg tror på et samfund, hvor mennesker er lige og har adgang til gratis sundhed og uddannelse. Hvor der er en kritisk tilgang til videnskab og økonomi. Men på mange måder – socialt, kulturelt og i national bevidsthed – er USA og Vesten i en dybere krise end Rusland. Måske kan verden kun reddes af UFO’er”, siger Serva, da teen er drukket, og han skal med en bus til familiens datja uden for byen.

DE ANARKISTISKE RUSSERE
Vi møder Zhanna Chernogolovkova på det lille, hyggelige og sjove museum for Sovjetiske Spilleautomater, hvor man også kan trække sodavand og malt-øl i papkrus fra en maskine fra 1960’erne. Her arbejder Zhanna i sin fritid, når hun ikke passer studierne i pædagogik på universitetet. Hun kommer fra en by 500 km nord for Sankt Petersborg og deler et kollegieværelse med en anden pige. Hendes far er chauffør og moren arbejder i en børnehave på nedsat tid. Information fordriver tiden med en ældgammel pinball-maskine, indtil Zhanna har fået fri.

1 shanna

Vi spørger hende først, hvad hun synes om Putin:

”Hvorfor er I fra Vesten så interesserede i Putin? Jeg har kun stemt én gang i mit liv. Det var til lokalvalg i min hjemby. Jeg stemte på en ven, der endte som borgmester. Politik interesser mig ikke, men jeg har min mening. Putin er ok. Han elsker Rusland, vores historie og kultur. Du får mig ikke til at sige noget dårligt om Rusland. Der er da også mange danskere, der ikke kan lide jeres statsminister. Men man kan ikke sammenligne med Danmark. Det er sværere at styre et stort land som Rusland efter demokratiske principper”, mener Zhanna.

Er der ikke noget socialt, der kunne gøres bedre?

”Jeg har bemærket forskellen mellem rig og fattig i Rusland. Mine forældre savner af og til Sovjetunionen, mest af nostalgi, fordi det var deres ungdom. Men penge er ikke rigdom for mig. Livserfaring betyder mere. Jeg er 23 år og har stadig en romantisk forestilling om tilværelsen. Hus og bil er ikke vigtigt for mig, men det er da naturlige ønsker”, siger hun.

1 POET
Fattig poet må tigge

Hun vil heller ikke gerne ende med et kontorjob. Det er for kedeligt. Og hun vil helst arbejde med mennesker med forskellige kulturelle baggrunde.

”Jeg er optimist på Ruslands vegne. Jeg vil gerne prøve at bo i udlandet, men Rusland er mit fædreland”, siger Zhanna.

TVflux følges med hende fra den italienske restaurant på den store hovedgade Nevskij Prospekt, hvor vi har talt, til den nærmeste metrostation. Da havde hun som sædvanlig haft en ti timers arbejdsdag, og nu vil hun hjem og sove.

Ved en af byens mange kanaler støder Information på tre jazz-musikere, der er ude på gaden for at ryge smøger i pausen på et lille spillested.

Vi spørger, hvad det er for en slags jazz, de spiller, og svaret er: Nordic. TVflux benytter lejligheden til at fyre et par spørgsmål af. Jazzmusikere er jo nogen, der kræver plads for at kunne være kreative, som trommeslageren indledningsvist bemærker. Og vi spørger, om det så ikke er svært at leve med Putin.

”Putin er den bedste præsident, vi har haft”, siger trommeslageren. Og da Information ser målløs ud, fortsætter han:
”Bedre end Stalin, Krustjov og Andropov. Jeltsin havde hjertet med sig, men var en dårlig præsident. Vi skal jo have én til at styre landet.”

Kan du godt lide Putin?

”Jeg kan slet ikke lide politikere. Flertallet er russere er nok i virkeligheden anarkister. Men jeg føler, at jeg lever i et frit land. Jeg kan gøre, hvad jeg vil. Er du vild med Obama måske?”, spørger han retorisk og fortsætter:

”Jeg tror ikke på, at folk i Vesten lever et friere liv.”

Men det kan ændre sig. En anden musiker fortæller, at der på nettet cirkulerer en historie om, at der er en lov på vej, der gør det strafbart at kritisere præsidenten og regeringen. Hun har i øvrigt ikke set tv de seneste ti år, fordi hun føler sig misinformeret gennem det medie.

TVflux går med indenfor, da bandet skal til at spille igen. Den kvindelige pianist ryger åbenbart ikke. Hun var i al fald blevet indenfor i pausen. Og, ja, de spiller Nordic jazz. Det lille spillested minder endda i atmosfære og publikum om en sær og skøn blanding af Copenhagen Jazzhouse og cafe Månefiskeren på Christiania. Information spenderer 28 kroner på en halv Guiness – her serveres ikke russisk øl, og mange af tilskuerne køber ikke noget. På et cafeteria kan man få en suppe, en salat og en croissant for i alt 12 kroner.

1 blodskirken
Blodskirken

Lidt før midnat forlader TVflux det intime sted. Udenfor tændes en cigaret i en port, mens en smuk ung rytterske som det naturligste skridter forbi på sin hest på fortovet foran den graciøse Opstandelseskirke med de mange farvestrålende løgkupler. Eller Blodskirken, som den også kaldes, til minde om zar Alexander den anden, der hér i 1881 blev myrdet af medlemmer af den anarkistiske organisation: Folkets vilje.

Så måske er der er en vis poetisk sandhed i, hvad en anden udenlandsk iagttager fortæller TVflux efter midnat:

”Ruslands egentlige tragedie er ikke, at det efter vestlig standard kan kaldes et diktatur. Det er russerne vant til. Tragedien er, at pengene ryger i de forkerte lommer. Allerede i år har oligarkerne sendt 430 milliarder dollars ud af landet. Penge, som kunne bruges på at forbedre de sociale vilkår, renovere samfundsinstitutioner og opbygge en industriproduktion. Hvornår har du sidst set et russisk produkt i dit hjemland?”

TVflux tænker vodka. Og suverænt, som Putin kalder det russiske demokrati, er et ord vi kender. I dag med betydningen sublimt eller uovertruffen, sådan som ordet anvendes om store sports- og kunstpræstationer. På ældre dansk var Suværenen den eneherskende konge, og i eventyret er kongen altid den gode, på dansk som på russisk.

Tags: , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER