Go to ...

29. marts 2024

111 MILLIONER FOR HASH RØG TIL HOLLAND


Fire personer er tiltalt for et par gange om måneden at sende euro svarende til i alt 111 millioner kroner til Holland som betaling for hash fra Marokko. Efterforskningen stod Task Force Pusherstreet for som en del af den overordnede efterforskning mod levering af og handel med hash i blandt andet Pusherstreet.

AF MIKKEL SCHOU

I dag startede sagen mod fire personer, der menes at have stået for en løbende pengestrøm fra København til Holland. Det løber op i 111 millioner kroner og skulle ifølge politiet være betaling for 5,4 tons hash, der blev bragt til Danmark.

Efterforskningen er foregået samtidig med efterforskningen mod sælgerne i Pusherstreet, nemlig fra marts 2013 til maj 2014, hvor de fire blev anholdt.

Men lederen af Task Force Pusherstreet Torben Svarrer afviser, at det var politiets arbejde omkring Pusherstreet, der ledte til de fire nu tiltalte.

Den ene af de tiltalte er en 67-årig kinesisk kvinde med adresse i Holland. Hun bragte som kurer pengene fra København til Holland i sin bil, hvor de ifølge anklageskriftet blev overbragt til en person med et arabiskklingende navn. Han lejede ifølge politiet en ejendom af kineseren, hvor hashen blev opbevaret.

De to andre tiltalte har også arabiske navne, men bor i Danmark. Deres rolle var ifølge politiet at samle pengene sammen fra forskellige personer.

Tre af tiltalte kræves af anklagemyndigheden udvist af Danmark.

SAGENS KERNE
Den største del af bevisførelsen drejer sig om aflytning af mobiltelefoner og sms-beskeder. Ifølge politiet kommunikerede de tiltalte via sms til hinanden om blandt andet hvor mange penge, der var samlet ind. Kureren kom til Danmark et par gange om måneden for at modtage penge, mener anklageren.

Politiet har også brugt observatører i sagen, der har overvåget indsamlernes møder med personer, der overdrager dem penge. Desuden har politiet brugt hemmelige ransagninger, hvor der blandt andet er fundet det, som politiet mener, er en regnskabsbog.

Andre personer, der er dømt for at have aftaget hashen, skal vidne i sagen.

De fire forsvarsadvokater hæftede sig ved, at anklageren forklarede, at der ikke ville blive redegjort nærmere for hver enkelt af de 111 millioner kroner, som er et beløb politiet har regnet sig frem til ud fra gennemsnitsprisen på hash.

Forsvarerne mente, at anklageskriftet ikke var så konkret, som Retsplejeloven foreskriver.

En af forsvarerne læste et eksempel op i retten:

»På et ukendt tidspunkt, på et sted i København, at have modtaget penge fra uidentificerede personer.«

Forsvarerne rejste også tvivl om, hvorvidt de tiltalte kunne dømmes i Danmark for noget, der var foregået i Holland.

Retsformanden sagde så, at retten senere ville afgøre om nogle af tiltaltepunkterne skulle udgå på baggrund af forsvarernes protester.

Anklageren fortalte også retten, at sagen bygger på medvirkenansvar. Altså ligesom i Pusherstreet-sagerne, at de tiltalte er ansvarlige for, hvad der er sket i en samlet periode, uanset om de aktivt har deltaget i det hele eller ej.

Som anklager Anders Trøck-Nielsen sagde i retten i dag:

»Kun fantasien sætter grænser for, hvad der er medvirken.«

Der er afsat 20 retsdage til sagen.

INDSATSEN MOD HASH
Politiet har nu kørt sager mod detailhandlen i Pusherstreet og to andre lokaliteter i København, Jægersborggade og Litauens Plads. Men som noget nyt har politiet også forsøgt at ramme personer, der står bag kulissen.

I to sager er der rejst sigtelser for at veksle penge fra hash-handel til euro.

Pengesmuglerne foretrækker tilsyneladende de store 500 euro-sedler, som der med denne sag er rejst tiltale mod.

Ligesom denne sag også drejer sig om indsmugling af hash.

Og så lykkedes det tidligere i år at få en række personer idømt hårde fængselsstraffe for at modtage hash fra udlandet gennem Rødby havn. Hash der blev afsat på Christiania.

Politiets indsats mod hash-handlen de seneste par år har angiveligt kostet over 100 millioner kroner. Penge som til dels kommer tilbage i statskassen i form af bøder og konfiskation af fortjenester.

Foto: Den europæiske centralbank

Tags: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

More Stories From NYHEDER